Sun. Jun 26th, 2022

Országos szavalóverseny Varsolcon

,,Vers az, amit mondani kell” – hangsúlyozta gyakran Kányádi Sándor, versenyünk névadó költője. Emlékszem, amikor 88. születésnapján rákérdeztem, hogy mit üzen a varsolci versmondóknak azt felelte: ,,a gyerekek mondják a verset, mindegy ki írta azt”

Május 13-15. között huszonkettedik alkalommal szerveztük meg iskolánkban a Varsolci 1-es Számú Általános iskolában a verskedvelő diákok számára a Kányádi Sándor versmondó vetélkedőt — péntek délutántól, két év kényszerszünetet követően az ország egész területéről, 13 megyéből érkezett 86 elemista diák és őket kísérő felkészítő tanító, szülő. Több mint kétszáz személy töltötte meg a varsolci kultúrházat. Szavalóversenyünk ma is híven őrzi eredeti célkitűzéseit – a szép magyar beszéd, az irodalmi nyelvezet használatát, az anyanyelv iránti szeretet, ragaszkodás és tisztelet kialakítását és elmélyítését, a magyar költők műveinek megismertetését és megszerettetését. Három kategóriában — előkészítő és I. osztály, II–III. osztály, illetve IV. osztály — zajlott a verseny, a szavalók Kányádi Sándor műveiből válogathattak verseket.

A versenyt 1998-ban indítottuk, azóta többszáz diák fordult meg községünkben. Az idén az Oktatási Minisztérium, a Szilágy megyei Tanfelügyelőség, a Varsolci 1-es Számú Általános Iskola szervezte, partnerünk a Szilágy megyei Kulturális Központ valamint a Varsolci Varsa kulturális egyesület volt.

Ezúton szeretném megköszönni kollegáim önzetlen segítségét, támogatóinknak a hozzájárulást, hiszen ezáltal is emlékezetesebbé tették ezt az ünnepnapot, a vers ünnepét.

Gratulálunk minden versenyző kisdiáknak és az őket felkészítő tanítóknak!

Dénes Irén tanító, Varsolc

A szavalóversenyt megnyitó ünnepségen Dénes Irén főszervező üdvözölte a meghívottakat, pedagógusokat, szavalókat, szülőket. Örömét fejezte ki, hogy a két év kényszerszünet nem szegte a résztvevők kedvét és ilyen nagy számban eljöttek a vers ünnepére. Hiszen már 22. éve erről szól ez a rendezvény. Olyan alkalom, amelyre jó visszatérni, mondják azok, akik már sokadik alkalommal vesznek részt ezen az esemény, amelyre érdemes volt időt szakítani, fogalmazzák meg mindazok, akik először jutnak el az országos döntőre.

Meleg szeretettel köszöntötte és fogadta a Szilágyságba érkezőket Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ elnök, Kovács Irén-Erzsébet szenátor asszony, Faluvégi Ervin főtanfelügyelő-helyettes, Hari Tünde Hajnalka tanfelügyelő asszony, Bréda Lajos polgármester, Szőke Edit igazgatónő.

Alázattal és legjobb tudásuk szerint rangsorolta a versmondókat a zsűri tagjai: dr. Bóné Éva egyetemi tanár, Szejke Ottilia főtanfelügyelő-helyettes asszony, Illyés Ibolya tanfelügyelő asszony, Belluska Éva tanítónő, Godza Judit tanítónő, Szőke Anna kulturális referens, valamint László Csilla könyvtáros, aki az utóbbi két évtized alatt szívügyének tartotta a rendezvényt.

A megnyitó ünnepség megható percei voltak Thököly Vajk szilágysági költő verses összeállításba öltöztetett könyvbemutatója. ,,Mert a vers mindenkié” fogalmazta meg Kányádi Sándorhoz hasonlóan. Gyermek és felnőtt egyaránt magára öltheti ezt a szellemi “lábbelit” s így magabiztosabban járhat az elődei által kijelölt úton. Verseiben az elmúlt gyermekkor felidézése, az anyanyelvmegőrzés mellett sokunkat érintő gondolatok hangoztak el: ,,Dolgozni és imádkozni,/ennyi, ami mindig kéne!/ Megbecsülni azt, hogy vagyunk/ egymásnak, nem egymás ellen,/ szeretetben átölelni/azt, aki ott áll mellettem.”

A megnyitó ünnepséget követően a gyerekek három kategóriában mérték össze képességeiket. Félelmüket leküzdve szívvel-lélekkel mondták a verset.

Hogy elfeledjék a verseny izgalmait a szervezők különböző szórakoztató tevékenységekkel készültek. A kézműves sátorban Bartus Ibolya óvónő várta a gyerekeket, az udvaron Rózsa Etelka és Rózsa Róbert hívta játszani a versmondókat.

A legnagyobb izgalom és érdeklődés az eredményhirdetést és a díjkiosztást övezte.

Az első kategória díjazottainak névsora:

I. díjasNagy Léda Biharmegyéből, II. díjas Borbándi Rezeda Kovászna megyéből, III. díjas Bodnár Nimród Szatmár megyéből; dicséretben részesült, Kocsis-Feri Rebeka Szilágy megyéből, Tasnádi János Kolozs megyéből, Merker Kristóf Szatmár megyéből, Kádár Csenge Máramaros megyéből.

Különdíjat vehetett át Kiss Lehel Arad megyéből, Bajkó Szófia Hargita megyéből, Batka Hanna Szilágy megyéből.

A második kategória díjazottainak névsora:

I. díjban részesült Dobolyi-Szekeres Mátyás Attila Kovászna megyei diák, II. díjas Szabó Szabolcs Szilágy megyei tanuló, III. díjas Bányai Erik Máramaros megyei szavaló.

Dicséretben részesült Kiss Kata Borbála Hargita megyéből, Oros Patrik Zoltán Szatmár megyéből, Butuza Zsófia Kolozs megyéből, Lőrinczi Örs Brassó megyéből, Bardóczi Lehel Péter Maros megyei tanuló.

Különdíjban részesítette a zsűri Horváth Szilviát Arad megyéből, Adorjáni Jóel Maros megyéből, Seres Csenge Szilágy megyei tanulót, Rátoni Anna Hunyad megyei tanulót.           

A harmadik kategória díjazottai:

I. díjas Boros Bianka Tamara Szatmár megyéből, II. díjas Péli Lilla Szilágy megyéből, III. díjas Váradi Milán Szatmár megyei tanuló.

Dicséretben részesült Szabó Csongor Szilágy megyéből, Fülöp Zsuzsa Hargita megyéből, Gőcző Dávid Temes megyéből és Nădejde Benke Alpár Kovászna megyei tanuló.

Különdíjat vehetett át Craiovea Ágnes Temes megyei tanuló, Szellelki Doroti Arad megyei szavaló, Szász Ábel Hargita megyei tanuló.

A díjkiosztás keretén belül a Varsolci Rozmaring Néptánccsoport népi gyermekjátékokat és szilágysági csárdást mutatott be László Csilla könyvtáros irányítása alatt. Valamint a Szilágysomlyói „Báthory István” Általános Iskola Szederinda csoportja citerán előadott dalokkal örvendeztette meg a közönséget.

Az országos szavalóverseny szervezői Dénes Irén és Bartus Éva tanítónők ez úton is szeretnék megköszönni a Megyei Kulturális és Művészeti Központ közreműködését és támogatását. Külön köszönetet mondanak a Communitas Alapítványnak, Szilágy Megyei RMDSZ-nek, a Feeling Vendégháznak és minden jogi-, és magánszemélynek a nagylelkű adományokért.

László Csilla, könyvtáros