Mon. Dec 11th, 2023

Oros: Nem az az ember jelenti a problémát, aki saját használatra tart disznót, hanem a kupecek és a vaddisznók

Az Európai Bizottság biobiztonsági intézkedéseket kért Romániától, nem azt, hogy korlátozza a háztáji gazdaságokban nevelhető sertések számát – szögezte le az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

Az elődje, Petre Daea tárcavezető által kiadott rendelet kapcsán, amely a háztáji gazdaságokban tartható disznók számának legtöbb öt példányra való korlátozását írja elő, Oros azt mondta, ez november eleje óta érvényben van, de nem alkalmazzák a gyakorlatban.

,,Úgy gondolom, nem az a fontos, hogy hány sertés van egy gazdaságban, hanem hogy mi történik ezekkel. Lehet mindössze kettő, amelyeket azonban nem saját használatra tart a gazda, hanem vásárokra viszi, és ezáltal több rosszat tehet, mint az, akinek hat disznója van, amelyeket viszont otthon leölnek és elfogyasztanak. A lényeg az lenne, hogy válasszuk el egymástól a háztáji gazdaságokat, amelyekben saját használatra tartanak sertéseket a kereskedelmi tevékenységet folytató farmoktól, amelyeknek be kell tartaniuk bizonyos szabályokat” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető hozzátette, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) most egy új rendelettervezeten dolgozik, az Európai Bizottság ugyanis biobiztonsági intézkedéseket követelt Romániától, nem a háztáji gazdaságok méretét akarja szabályozni.

,,Fel sem merül, hogy be akarnánk tiltani a saját fogyasztásra szánt disznók tartását, azokat azonban le kell állítani, akik bár sertéseket nevelnek és mindenütt árusítják ezeket, nem akarnak bekerülni a kereskedelmi rendszerbe és betartani a biobiztonsági intézkedéseket. Nem az az ember jelenti a problémát, aki családja számára tart disznót, hanem a kupecek és a vaddisznók” – nyomatékosította Nechita-Adrian Oros. Mint mondta, az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében nem elegendő bezárni az állatvásárokat, a ki- és beszállítások korlátozása azt is jelenti, hogy intézkedéseket kell hozni azon kereskedők ellen is, akik házról házra járnak, és felvásárolják, majd eladják az állatokat. ,,Az ANSVSA ezzel kapcsolatos új rendelete váltja majd fel a jelenleg érvényben lévőt” – nyomatékosította a miniszter.

agerpres.ro