Wed. May 29th, 2024

Orban: A kormány egy bizonyos összeget fog kiutalni a kényszerszabadságból munkahelyükre visszatérő munkavállalók számára

A kormány egy bizonyos, egyelőre még nem meghatározott összeggel fogja támogatni azokat a munkavállalókat, akik a járvány ideje alatt kényszerszabadságon voltak, és most visszatérnek a céghez, ahol eddig dolgoztak – mondta kedden Ludovic Orban miniszterelnök, aki a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány háromoldalú országos egyeztető tanácsának ülésén vett részt.

A miniszterelnök a foglalkoztatásra vonatkozó aktív intézkedések kapcsán azt mondta, a kormány rendelkezésére álló forrásoktól függően kiutal egy összeget mindazok számára, akik kényszerszabadságuk lejártával folytatják tevékenységüket munkaadójuknál.

Azt is közölte: a kényszerszabadságon levő személyeknek június elsejéig folyósítják az állami támogatást, ezt követően már csak azok lesznek jogosultak erre a támogatásra, akik olyan területen dolgoznak, ahol továbbra is fennmaradnak a korlátozások: például a szórakoztatóiparban vagy vendéglőkben.

Dolgoznak a munkát kereső személyek támogatásán is, ugyanis a kormány becslései szerint rövidesen 650.000 – 750.000-rel fog emelkedni a munkát keresők száma a munkanélküli segélyben részesülők jelenlegi számához képest. Körülbelül 300.000 munkaszerződést ugyanis felbontottak, és hazajött további 250.000 – 350.000 román állampolgár, akik mostanig külföldön dolgoztak. Ez a szám arra készteti a kormányt, hogy aktív intézkedéseket hozzon a foglalkoztatottsági ráta növelése érdekében, mondta Orban.

agerpres.ro