Mon. Jul 13th, 2020

Oltsunk orgonát fagyalra

Zöldoltás

Egyes növények gyorsan összeforrnak, eredményes az oltásuk, ha azt zöld állapotukban, a vegetáció idején végezzük. Ilyenkor ami gondot okozhat, hogy a zöld oltócsap a tűző napsütésben könnyen kiszárad. Célszerű tehát borult időben végezni a zöldoltást.

A zöldoltás időszaka június első fele. Az azévi hajtások már kezdenek fásodni, már nem pattanva, hanem szálkásan törnek. A nemes oltócsapot az azévi hajtásokból szedjük meg.

A zöldoltás leggyakoribb módja a hasítékoltás. Itt a nemes és az alany azonos vastagságú, ezért csak egy ék alakú oltócsapot illesztünk a hasítékba úgy, hogy a kambiumgyűrűk a két szélén illeszkedjenek.

A zöldoltást nem kell oltóviasszal kenni, de leveleket, ágakat hajtsunk rá, hogy árnyékoljuk, esetleg fóliazacskóba burkolva védjük a kiszáradástól.

 

 

Nézzük mindezt képekben:

 

Az alany behasítása

 

   Megvágott oltócsap

 

Az ék alakú csapot a hasítékba toljuk 

 

Kiszáradás ellen fóliával burkoljuk

 

Oltott növény, megeredt oltás

 

 Hasítékolás

 

 

 

 

 

 

 

Bármelyik oltási módot választjuk, a szerszámokat fertőtlenítsük, mielőtt megkezdenék a munkát. Egy esetleges fertőzés tönkre teheti a munkánkat, és a nehezen beszerzett “nemes”-t kidobhatjuk. A fertőtlenítésre alkalmas a háztartásban található fertőtlenítőszerek bármelyike.

gazigazito.hu