Sun. Oct 25th, 2020

Októbertől újraindul az Iskola Alapítvány délutáni oktatási programja

Több pedagógussal, azonos számú helyszínen és kevesebb gyermek részvételével indul újra október 5-től a 2020-2021-es tanévben az Iskola Alapítvány által koordinált délutáni foglalkozás. Jelenlegi adatok szerint 119 pedagógussal és 1524 elemista részvételével indul a program 10 megyében és Bukarestben, összesen 32 tanintézményben.

Egy kihívás volt az idei tanévben a jelenlegi közegészségügyi helyzetben felmérni az igényt, a lehetőségeket, és elindítani a programot – nyilatkozta Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke. Gyakorlatilag minden oktatási intézmény vezetőségével, pedagógusokkal és szülőkkel külön-külön egyeztetve, a jelenleg érvényben lévő helyzetnek megfelelően, a járványügyi előírások betartásával igyekszünk biztonságban elindítani a délutáni oktatást ott, ahol továbbra is igény van rá.

A programban résztvevő oktatási intézmények száma és a gyermeklétszám a jövőben növekedhet, ha a specifikus feltételeknek helyi szinten eleget tudunk tenni, és amennyiben lesz elegendő számú engedélyezett osztályterem, valamint pedagógus.

A programban részt vevő oktatási intézmények:

Arad megyéből az aradi Csiky Gergely Főgimnázium, az Aurel Vlaicu Általános Iskola és az Aron Cotrus Általános Iskola, a pécskai 2-es számú Általános Iskola és a kisjenői Erdőhegyi Általános Iskola csatlakozott.

Beszterce megyében a besztercei Andrei Mureșanu Főgimnázium és a bethleni Grigore Silasi Általános Iskola, új helyszínekként csatlakozott Magyardécse és Szentmáté.

Brassó megyéből a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a 15-ös Általános Iskola és a 2-es Általános Iskola vesz részt.

Fehér megyében a kocsárdi Simion Lazăr Főgimnázium, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római-Katolikus Teológiai Líceum, a bethlenszentmiklósi Általános Iskola és a marosújvári Lucian Blaga Általános Iskola.

Hunyad megyében a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont, a lupényi Mircea Eliade Elméleti Líceum, a vajdahunyadi Matei Corvin Technológiai Líceum, és új helyszín a petrozsényi Mihai Eminescu Elméleti Líceum vesz részt a programban.

Máramaros megyében egy tanintézmény maradt: a nagybányai Németh László Elméleti Líceum.

Szeben megyében a medgyesi Báthory István Általános Iskola és a nagyszebeni Octavian Goga Kollégium diákjai részesülnek a programban.

Kolozs megyéből a bánffyhunyadi Vlădeasa Technológiai Líceum, a dési 1 sz. Általános Iskola, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum része a programnak.

Temes megyéből a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum és a Gerhardinum Római-Katolikus Teológiai Líceum jelentkezett.

Tizedik megyeként Hargita csatlakozik, két szórványtelepülés, Balánbánya és Maroshévíz iskoláival; Bukarestben pedig az Ady Endre Líceum.

A 2019 őszén indult Délutáni Oktatási program célja az anyanyelvű oktatás vonzerejének növelése, az identitás megőrzése, a magyar oktatás megerősítése, a magyar iskolák vonzóbbá tétele szórványközösségekben és a családok közvetett anyagi támogatása. A program a magyar nyelvű elemi oktatásban (0–4. osztály) résztvevő gyermekeket célozza meg, a délutáni felügyelet és oktatás mellett pedig napi szinten meleg ebédet is biztosít. Az Iskola Alapítvány oktatási programja a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával valósul meg.

rmdsz.ro