Fri. Jul 12th, 2024

Október 10-étől indítja újra járatait a Blue Air

Csak október 10-étől indítja újra járatait a Blue Air diszkont légitársaság. A vállalat pénteki közleménye szerint jelenleg üzemanyagra sincs pénzük.

A tájékoztatásban hangsúlyozzák, a vállalat vezetői, igazgatótanácsa és részvényesei megállapították, hogy az elmúlt 48 órában jelentősen visszaestek a jegyeladásaik, és a pénzforgalmi szolgáltatóik visszatartják a jegyeladásból befolyó összegeket, így jelen pillanatban nem rendelkeznek az üzemanyag kifizetéséhez és egyéb operatív költségek fedezéséhez szükséges forrásokkal, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy szeptember 12-étől újraindítsák a járatokat.

A beszállítóikkal folytatott egyeztetéseket követően az a döntés született, hogy október 10-étől indítják újra a felfüggesztett járatokat – hangsúlyozzák a közleményben.

Ebben ugyanakkor felhívják az elkövetkező időszakra jeggyel rendelkező utasok figyelmét, hogy ne menjenek ki a repülőtérre, mert október 10-éig nem szállnak fel a gépeik.

Közleményében a Blue Air képviselői bocsánatot kérnek a járattörlésekben érintett utasoktól, illetve köszönetet mondanak a TAROM állami légitársaságnak, Románia miniszterelnökének, a külügyminisztériumnak, valamint a szállításügyi minisztériumnak a külföldön rekedt utasok hazaszállításában nyújtott segítségért.

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben azt írta, a Blue Airnek kártérítést kell fizetnie cserbenhagyott utasainak, és a járattörlések miatt külföldön rekedt személyek hazaszállításának költségeit is vissza kell fizetnie a TAROM-nak.

A Blue Air Aviation kedden közölte, hogy 12-éig felfüggeszti a romániai repterekről induló valamennyi járatát. A döntést azzal indokolták, hogy nem tudják fedezni a járatok napi működtetésével járó költségeket, mivel a környezetvédelmi minisztérium zárolta a légitársaság számláit.

A kormány jóváhagyta, hogy 5 millió lejt utaljanak ki a tartalékalapból a Blue Air légitársaság járatainak törlése miatt külföldi reptereken rekedt romániai utasok hazaszállítására – közölte szerdán Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Ugyancsak szerdán a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) bejelentette, hogy felfüggeszti a Blue Air Aviation számláinak zárolását, és 12 hónapos ütemtervet szab meg a légitársaság számára tartozása megfizetésére.

A Blue Air a szállított utasok száma alapján Románia legnagyobb fapados légitársasága. Tizenhét éves fennállása alatt több mint 32 millió utast szállított, több mint 340 millió kilométert téve meg.