Sat. Jun 10th, 2023

Oktatási támogatás tervezete

Újabb kormányzati határozattervezet jelent meg az Edupedu honlapján. Ezek szerint minden közoktatásban résztvevő diák 5 darab egyenként 50 lejes utalványt, tehát összesen 250 lejt kapna, amelyet kizárólag tankönyvekre, segédanyagokra (atlaszok, bibliográfia, szótárak, stb.), könyvekre, iskolai szerekre és sporteszközökre lehet beváltani. Az értékjegyeket nem lehet eladni, vagy másra fordítani. A támogatás megítélése természetesen a gyerek iskolai jelenlétéhez kötött.

Az Országos Statisztikai Hivatal szerint 2.373.894 tanuló szerepel a tanügyi nyilvántartásokban. Ez összesen 593.473.500 lejt jelentene a költségvetés számára, ha a határozattervezet életbe lép.

A támogatást a tanuló egyik szülője, vagy törvényes képviselője kell kérvényezze az iskolakezdés után legkésőbb október 15-ig annál az iskolánál, ahova beíratták a gyereket.

Ebben az évben szeptember 9-én kezdődik a tanév.
A határozattervezetet egyelőre a tanügyminisztériumnak is elküldték konzultáció és vita céljából. A tervezetről a számvevőszék kijelentette, hogy nem készült hatástanulmány a javaslatról.

(J.L.)