Wed. Jul 24th, 2024

Oktatási miniszter: prémiumot kapnak majd a falusi iskolákban elhelyezkedő pedagógusok

Az országos bruttó átlagbér háromszorosának megfelelő prémiumot kaphatnak a falusi iskolákban meghirdetett állásokat elfoglaló pedagógusok – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu az új tanügyi törvények tervezetének közvitájára beérkező javaslatok közül ismertetett néhányat, amelyeket belefoglalni készül a jogszabályokba a minisztérium.

A tárcavezető elmondta, meghatároznak majd egy minimális időtartamot, ameddig a vidéki iskolákban állást elfoglaló tanároknak tanítaniuk kell ahhoz, hogy a prémiumot megkapják.

Cîmpeanu közlése szerint növelik a sajátos nevelési igényű gyerekeket oktató iskolák finanszírozását. Ezekben a tanintézetekben azok a gyerekek fognak tanulni, akik nem integrálhatók a tömegoktatási rendszerbe. Az enyhébb fogyatékkal élő diákok fokozatos integrálására azonban lesz lehetőség.

Az új közoktatási törvény tervezetébe bekerült az a javaslat, hogy gyerekeként 5 százalékos bérpótlékban részesüljön az a pedagógus, aki sajátos nevelési igényű diákot oktat. Egy osztályban legtöbb három sajátos nevelési igényű gyerek lehet majd – mondta el a miniszter.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint az új tanügyi törvények tervezetének közvitájára több mint 9000 javaslat érkezett a csütörtöki határidőig. Ezek közül mintegy 1500-at készül belefoglalni a minisztérium a jogszabályokba.

A tervezetek végleges változatát jövő héten véleményezik majd az illetékes minisztériumok és intézmények, szeptember elején kerülnek a kormány asztalára, majd pedig a parlamentbe.