Mon. Oct 2nd, 2023

Nyugaton és délnyugaton kitart a kánikula, kilenc megyében viharok várhatók

Újabb sárga riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), tíz megyére a kánikula, kilenc megyére a légköri instabilitás miatt.

Az előrejelzések szerint Erdély délnyugati, Máramaros nyugati részén és Olténiában csütörtökön és pénteken kitart a hőség, a nappali csúcshőmérséklet 31-35 fok között alakul. A Bánságban és a Körösök vidékén fokozódik a meleg, kánikulai értékek várhatók, a csúcshőmérséklet eléri a 35-38 Celsius-fokot. A hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt akár meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

A sárga kánikulariasztás Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj és Olt megyére vonatkozik.

Ugyanakkor csütörtökön 22 óráig a fokozott légköri instabilitás miatt Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bákó és Mehedinţi megyében, valamint a hegyekben felhőszakadások, villámlással kísért záporok és helyenként jégeső is várható, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként.