Sun. Dec 10th, 2023

Novembertől szociális alapszolgáltatásokat nyújtanak az időseknek Zilahon

A Román Vöröskereszt Szilágy Megyei Szervezete és a Zilahi Polgármesteri Hivatal keretén belül működő Szociális Igazgatóság az Egy esély az idősek számára programon keresztül novembertől szociális szolgáltatásokat fog nyújtani a zilahi idősek számára.

– Az elkövetkezendő hónapokban minél több időst szeretnénk tájékoztatni a felkínált alapszolgáltatásokról, ezért felvesszük a kapcsolatot az Öregedés nélküli fiatalság központtal is, és ismertetjük, hogy novembertől a 9-es hőközpont egyik átalakított részében az igénylők számára ingyenes szociális szolgáltatásokat biztosítunk. Célunk, hogy az idősek életét megkönnyítsük, ezért a Második család nappali ellátás keretén belül 80 személynek ügyintézést, pszichológiai szolgáltatást, közösségi élet hiányában szabadidős, kulturális és szocializációs tevékenységeket kínálunk.

85 idősnek házi segítségnyújtást ajánlunk, ennek célja, hogy az ellátást igénylő saját lakásán kapjon korának és egészségi állapotának megfelelő segítséget. Az önkéntesek feladatai közé tartozna az élelem beszerzése, takarítás, bevásárlás, az érdekvédelem, érdekképviselet stb.

A két alapszolgáltatás mellett mosodai szolgáltatást is lehet igényelni.

Azok, akik szeretnének élni a lehetőséggel, a Szociális Igazgatóságnál érdeklődhetnek és iratkozhatnak fel. Ha az igénylők száma meghaladná a 165-öt, akkor kritériumok alapján értékelnénk a kérelmeket, és megpróbálunk a lehetőségekhez mérten valamilyen módon mindenkinek segítséget nyújtani.

Az első két évben a támogatást uniós forrásból fedezzük, ezt követően az épület fenntartását és a költségeket a helyi önkormányzat finanszírozza – tájékoztatott Fazakas Miklós alpolgármester.