Sun. Dec 3rd, 2023

Növelték a szociális és tanulmányi ösztöndíj összegét, havonta 100 lejt kapnak az erre jogosult diákok

A zilahi tanulók a tanév idején négy típusú ösztöndíj egyikében részesülhetnek – érdem, tanulmányi, szociális, illetve teljesítmény alapú ösztöndíjat –, amennyiben jó eredményeket érnek el, vagy szociális alapú ösztöndíjra jogosultak.

Fazakas Miklós alpolgármester elmondta, pénteken a helyi tanács a törvény által előírt rendelet alapján 60 lejről 100 lejre növelte a szociális és tanulmányi ösztöndíj összegét, míg a teljesítmény alapú ösztöndíj továbbra is 225 lej, az érdemösztöndíj 150 lej maradt.

Érdemösztöndíjban részesülnek a különböző versenyeken, tantárgyversenyen jó eredményt elért tanulók, illetve azok, akiknek félévi átlaguk 8,50 fölött van. Tanulmányi ösztöndíjra jogosultak azok a diákok, akiknek családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az országos minimálbér összegét, 7.00-es tanulmányi átlag fölött teljesítenek, 10-es magaviselettel rendelkeznek. Teljesítmény alapú ösztöndíjat a nemzetközi versenyeken, tantárgyversenyeken I, II vagy III helyezést elért tanulók kapnak, szociális ösztöndíjra pedig az árvák, krónikus vagy súlyos betegségben szenvedők jogosultak, illetve azok, akiknek családjukban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori bruttó országos minimálbér nettó értékét.

Zilahon 2020-ban 2 230 tanuló és 50 csapat kapott ösztöndíjat, akkor az önkormányzat 1 560 000 lejt különített erre a célra a helyi költségvetésből. Csütörtökön Florin Cîţu kormányfő biztosította a Romániai Városok Egyesületének (AOR) képviselőit, hogy a 2021-es állami költségvetés biztosítani fogja ,,az iskolai ösztöndíjak finanszírozását”, ezáltal az erre szánt összeg már nem fogja a helyi önkormányzatokat terhelni.

Kulcsár Mária