Wed. Sep 27th, 2023

Novák Eduárd: A rasszizmusnak és az erőszaknak nincs helye a sportban sem!

Határozottan elítéljük a Steaua București és az FK Csíkszereda közötti mérkőzésen tapasztalt diszkriminációt, ezért az Ifjúsági és Sportminisztérium Erőszak Elleni Bizottsága belső kivizsgálást indított az ügyben, hogy a szükséges intézkedésekről döntsön, és megtalálja azokat az eszközöket, amelyekkel véget vethet az efféle eseményeknek és magatartásnak.

„Az ilyen diszkriminatív és agresszív cselekedeteket azonnal és keményen kell büntetni, ezért felszólítom mindazokat, akik ezeket az incidenseket elemzik, a Román Labdarúgó Szövetséggel kezdődően, hogy vonják felelősségre a tetteseket. A sportnak közelebb kell hoznia egymáshoz az embereket, nem pedig egymás ellen uszítania! A sportnak az örömről, nem pedig a félelemről és a gyűlöletről kell szólnia!” – nyilatkozta Novák Eduárd, az RMDSZ ifjúsági- és sportminisztere.

A tárcavezető hozzátette, hogy szolidaritásra és összetartásra van szükség ahhoz, hogy határozottan fel tudjunk lépni az ilyen attitűdök ellen és megakadályozzuk ezek megismétlődését. A Román Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságának egyértelmű és rendkívül fontos felelőssége van ebből a szempontból.  „Nem engedhetjük meg, hogy a sportpályák a diszkriminációtól és az idegengyűlölő rigmusoktól legyenek hangosak. Ezt mindenkinek meg kell értenie és el kell fogadnia, mi pedig mindannyiszor elmondjuk majd, ahányszor erre szükség lesz! Mindent megteszünk azért, hogy hasonló esetek többé ne forduljanak elő!” – szögezte le.