Tue. Jul 16th, 2024

Novák Eduárd: A mi célunk az, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sporteredményeket tekintve

A nemzeti sport- és ifjúságfejlesztési stratégiáról tárgyaltak ma a Cotroceni palotában Klaus Iohannis államfő, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Novák Eduárd RMDSZ-es ifjúsági és sportminiszter.

„Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a romániai sport számos problémával küzd, amelyek leginkább a hiányos infrastruktúrából, a jövőkép és stratégia hiányából, az erőforrások helytelen kezeléséből adódnak. Ezen szeretne változtatni az RMDSZ. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sporteredményeket tekintve” – mondta Novák Eduárd.

A miniszter szerint ahhoz, hogy ezt elérjük, egy olyan nemzeti sportstratégia kidolgozására van szükség, amely a teljesítményre, versenyképességre alapul úgy a sportolók, mint az edzők szintjén is.

„Előtérbe kell helyeznünk azokat a sportágakat, amelyekben Románia jó eredményeket tud elérni” – mondta Novák, majd hozzátette: „Olyan egységes intézkedéseket kell bevezetni, amelyek a gyerekek és fiatalok oktatásában szereplő sporttevékenységeket is magukba foglalják. A jelenleginél nagyobb összeget kell elkülöníteni a költségvetésből, ehhez a kiegészítéshez pedig egyértelmű és jól kidolgozott dokumentációt fogunk készíteni annak érdekében, hogy az erőforrásokat sokkal hatékonyabban használjuk fel.”

A romániai sport fejlesztési stratégiáját az idei év végén mutatják majd be a Parlamentben. A stratégiát egy sportszakértőkből, stratégákból, gazdasági és egészségügyi szakemberekből álló bizottság dolgozza ki, és a szomszédos országok – Ausztria, Szlovénia, Magyarország – sportstratégiájából átvett és személyre szabott ötleteket is tartalmazni fogja.

rmdsz.ro