Mon. Oct 2nd, 2023

Népszámlálás – ,,Mindenkit arra biztatunk, hogy bátran, büszkén vállalja etnikai, nyelvi, vallási identitását!”

Március 14-én kezdődik Romániában a népszámlálás. Ebből az alkalomból pénteken sajtóbeszélgetés keretében indult útjára „Itt élünk, így élünk” jelmondattal a tájékoztató és támogató kampány, amelynek szakmai részét a Közpolitikai Elemző Központ Egyesület koordinálja.

,,Az RMDSZ a népszámlálásra a 2022-es év legnagyobb kihívásaként tekint, hiszen ez a legnagyobb statisztikai esemény: az eredmények ismeretében lehet értékelni az elmúlt tíz év társadalmi változásait – például azt, hogy a természetes fogyással és az elvándorlással együttesen több mint másfél millió fővel csökkent az ország lakossága, évente 35 ezer fővel csökken az iskolákba iratkozók száma – és tervezni a jövőt.

A jövő hónapokban sokszor és sok helyen fogjuk elmondani a legfontosabb tudnivalókat, a népszámlálás kétfajta tétjét. Ami a pragmatikus tétet illeti: a népszámlálás eredményeinek alapján kerülnek elosztásra a települések, megyék között a lakosságarányosan járó támogatások, illetve változnak a lakhatással, a családdal, az oktatással, az egészségüggyel, a foglalkoztatottsággal, a szociális helyzettel kapcsolatos döntések.

A szimbolikus tét, és számunkra ez a legfontosabb, hogy hányan élnek Romániában magyar emberek. A mi esetünkben akkor lesz sikeres a népszámlálás, ha a magyar közösséget tisztességesen, hatékonyan megszámlálják. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen részt az újításnak számító önkitöltésben, büszkén vállalva etnikai, nyelvi, vallási identitását” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A népszámlálás közösségi ügy, össztársadalmi feladat, ezért mindenkinek számítanak a segítségére. Azokéra is, akik a politikát kedvelik, azokéra is, akik nem. Az egyházakat, a civil szervezetek jelentős részét és az önkormányzatokat már bevonták a munkába, a következő időszakban önkéntesek jelentkezését várják, akik a www.nepszamlalas.ro oldalon jelentkezhetnek.