Tue. Jul 16th, 2024

Népszámlálás: Itt a vége, töltsd ki végre!

Már csak három napunk maradt a népszámlálás online kitöltésére és a beküldött kérdőívek elfogadásának ellenőrzésére. Az önkitöltés május 27-én, pénteken zárul, aki eddig nem él ezzel a lehetőséggel, annak nyáron kell otthonában várnia majd a számlálóbiztost.

A legfrissebb, május 22-i adatok szerint az ország lakosságának jelentős része már részt vett a népszámláláson, eddig majdnem 10 millió kérdőív érkezett be a Statisztikai Intézethez. A beérkezett kérdőívek száma ugyanakkor nem feleltethető meg a résztvevő személyek számával, az űrlapok között lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelenített kérdőívek, beleszámítanak a másodlagos, lakatlan lakások adatlapjai, illetve a többszörös regisztrációk.

A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok részvétele továbbra is az országos átlag felett van, hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak.

A május 22-i adatok szerint a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül mindegyik átlagon felüli teljesítménnyel rendelkezik. A 42 megye rangsorában Hargita a második, Kovászna a harmadik, Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros a hetedik, Szilágy a tizenegyedik és Szatmár a tizennegyedik.

„Első ránézésre magyar szempontból jól néznek ki ezek az adatok. Azonban azt is látnunk kell, hogy egyrészt nagyon magas az érvénytelen, a Statisztikai Intézet által nem elfogadott kérdőívek száma: a beküldött kérdőívek 10–15%-át nem érvényesítik. Ez nagy kockázatot jelent. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a kérdőívek validálásának az ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint maga a kitöltés, hiszen akiknek a kérdőívét nem érvényesítik, azoknak már csak három napig van lehetőségük újból regisztrálni. Ha ezt nem teszik meg, akkor nyáron a számlálóbiztossal kell újból kitölteniük a kérdőívet” – hangsúlyozta Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora.

A szociológus hozzátette: „Másrészt az is látnunk kell, hogy az utolsó hajrában az eddig kiharcolt előnyünket nem lesz könnyű megtartani. Az utolsó három nap kihívása számunkra, hogy a halogatókat bátorítsuk, a kitöltésben segítségre szorulókat pedig támogassuk. Ezért továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy kérdezze körbe a barátokat, szomszédokat, és segítsen a kitöltésben, valamint a már beküldött kérdőívek érvényességének ellenőrzésében!”

A kérdőívek validálását a dovrec.insse.ro oldalon tudjuk ellenőrizni. Fontos, hogy mindenkit egyenként ellenőrizzünk: a kiskorú gyerekeket, a felnőtteket, az időseket vagy az ideiglenesen külföldön tartózkodókat – mindazokat, akik a háztartásunkhoz tartoznak.

Szükség esetén kérjünk segítséget a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.