Mon. Oct 2nd, 2023

Népszámlálás: átlag feletti a részvétel a jelentős magyar lakosságú megyékben

A népszámlálás hatodik hetében Hargita megye is túllépte az országos átlagot részvétel tekintetében. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Bihar áll a legjobban (27,2%), őt követi Maros és Szilágy megye (26,7%), majd Kovászna (26,4%), Szatmár (26,3%), Kolozs (25,3%) és Hargita megye (24,8%).

Az április 24-i adatok szerint 23,7%-os az országos, becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése enyhén meghaladja az országos átlagot, eddig mintegy 320 ezren élhettek az önkitöltés lehetőségével.

A magyar lakosság érdeklődését az is jelzi, hogy Sepsiszentgyörgyön kiemelkedő a részvétel, 32%-os, amivel az összes romániai, 50 ezer főnél nagyobb város között az első helyen szerepel. Az erdélyi nagyvárosok közül Aradon 31%-os, Brassóban, Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben 26, Csíkszeredában 25, Zilahon és Besztercén 24, Nagyváradon és Kolozsváron 23, Nagybányán és Temesváron 22%-ra becsülhető a részvétel.

A Népszámlálás.ro kiemeli: egyelőre a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok közt lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelen kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai, illetve duplumok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőív beküldését követő 7 nap után a dovrec.insse.ro oldalon ellenőrizzük, hogy a válaszainkat elfogadták-e.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban, éljenek ezzel a lehetőséggel. Gyakorlatilag már csak két hét áll rendelkezésre, a kitöltések validálása is időbe telik. Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesíti a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, de kitölteni csak annak a személynek az űrlapját kell, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer.

Szükség esetén segítséget lehet kérni a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371 900 172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben.