Mon. Feb 26th, 2024

Nem az egészségügyi minisztérium kezeli a családorvosok által használt egységes informatikai rendszert

Nem az egészségügyi minisztérium, hanem az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kezeli a családorvosok által használt egységes informatikai rendszert, amelyről az orvosok azt állították, hogy az összeomlás szélén áll – jelentette ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

,,Nem az egészségügyi minisztérium kezeli ezt a rendszert. A minisztérium a rendszerre nem kötött szerződést, nem fizetett érte és nem kezeli. A rendszert Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kezeli” – szögezte le Pintea, hozzátéve, hogy az orvosok által jelzett rendellenességek miatt indítványozta néhány hónappal ezelőtt a CNAS vezetőségének leváltását és az egész rendszer leellenőrzését.

,,Kemény pénzeket kaptak emberek azért, hogy belülről működésben tartsák ezt a rendszert, de nem értenek hozzá” – jelentette ki a szaktárca vezetője. ,,Ismétlem, nem az egészségügyi minisztérium kezeli ezt, és a CNAS nem tartozik az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe, csak a koordinálása alá” – mondta.

Felidézte, hogy a 2012-ben életbe ültetett rendszert több ízben módosították, de anélkül, hogy figyelembe vettek volna bizonyos aspektusokat, például a felhasználók nagy számát. ,,Pénzt pazaroltak a rendszer fenntartásával megbízott személyek felkészítésére, akik nem értenek hozzá, mert nem kaptak megfelelő képzést. Ezeket a dolgokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani” – tette hozzá Pintea.

A Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) szerdán adott ki közleményt, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes összeomlás szélén áll az általuk használt egységes informatikai rendszer.

A családorvosok közleményükben azt állítják, nap mint nap ,,egyre nagyobb kín” számukra eleget tenni orvosi kötelességüknek, hiszen folyamatosan problémák adódnak az informatikai rendszerrel, amely kapcsolatot teremt az egészségügyi szolgáltató, az egészségbiztosító és a páciens között. ,,Annyi a rendellenesség a rendszerben, hogy közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondjuk, hogy az nem működik” – fogalmaznak, hozzátéve, mindennek a negatív hatását elsősorban a betegek érzik meg, hiszen nő a várakozási idő a rendelőkben.

A SNMF szerint a rendszerhibák áthidalhatatlan problémákat okoznak az orvosoknak mind bürokrácia, mind a betegekkel való kommunikáció tekintetében. A szervezet rámutat: a családorvosok által kiállított bizonyos dokumentumok – például küldőpapírok vagy elektronikus vények – 72 óráig érvényesek, de többször előfordult, hogy egy háromnapos időszak alatt összesen mintegy 2-3 órán át működött a rendszer. ,,Az orvosok közül sokan felkelnek éjszaka érvényesíteni a recepteket, abban a reményben, hogy a napnak ebben a szakában elérhetőbb a rendszer. Szintén ilyenkor próbálják meg – és ha szerencséjük van, talán sikerül is – elkészíteni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kért, kötelező havi jelentéseket” – mutat rá a közlemény.

Ebből az is kiderül, hogy május 10-étől elkezdték monitorozni a rendszer működését, és a családorvosok naponta adnak egy jegyet az észleltek alapján. ,,Mindenki nagy meglepetésére közvetlenül a monitorozó mechanizmus nyilvános elindítása után jobban működött a rendszer, egy héttel az európai parlamenti választásokat követően azonban ismét csődöt mondott” – állítja a SNMF, amely szerint az egységes informatikai rendszer 0,33-as minősítést kapott a háziorvosoktól.

agerpres.ro