Thu. Feb 29th, 2024

Néhány megyei út teljes felújítási munkálatai vannak napirenden

Szilágyi Róbert István, a Szilágy Me­gyei Tanács alelnöke elmondta, jövő hónapban, novemberben, befe­je­ződik a 7,8 km hosszú 196-os Szilágy­cseh-Benedekfalva útszakasz teljes rehabilitációja. Ennek összértéke kö­zel 4 millió euró volt. Sajnos, itt a munkálatok nehezen működtek, sok probléma volt a tervezést követő kivi­telezéssel, ezért húzódott el a beruházás, annak ellenére, hogy a munkálatok kivitelezéséhez szükséges összeg 2017 júniusától megvolt, de a munkáltató nem tudta eddig ezt a lehetőséget kihasználni. Ha befejeződik az útszakasz teljes felújítása, akkor a magyarok lakta településeken kedvezőbbé válik a közlekedés.

Négy év közbeszerzési eljárást köve­tően idén júniusban megkezdték a 191 C Nagyfalu-Kraszna-Zilah-Karika 40 km hosszúságú útszakasz teljes felújításához szükséges beruházást, melynek értéke közel 26 millió euró. Ez a leghosszabb útszakasz, amely a magyarok lakta településeket érinti és köti össze. Fontos volt, hogy a teljes útfelújítás minél hamarabb elkezdődjön, de nem lehetett, mert 4 év alatt a táblabíróságon háromszor óvták meg – mondta az alelnök, aki ismertette, hogy a 108 D Zilah-Szilágycseh 24 km hosszú útszakasz felújítására a finanszírozási szerződés alá van írva 2017 júniusától, a beruházás közel 12 millió euró, jelenleg a közbeszerzési procedurák zajlanak, és e hónap, október folyamán, aláírják a tervezési és kivitelezési szerződést. A tervezési időszak 4 hónap, ezt követően jövő márciusban elkezdődhet az útszakasz rehabilitációja.

Kárásztelek-Doh-Domoszló-Krasz­na­hídvég útszakasz teljes felújítására 19 millió lej finanszírozási szerződést írtak alá a PNDL-n keresztül, a mun­ká­latok megkezdésére a héten kiadták a rendeletet. A kivitelezőnek két év áll a rendelkezésére, hogy a teljes reha­bi­li­tációt véghezvigye. Ez az útszakasz na­gyon rossz állapotban volt, szinte jár­hatatlan, megtörtént, hogy a mentő­autó vagy a tűzoltóautó sem tudta megközelíteni, ezért többször kellett kisebb javításokat elvégezni rajta.

Az említett útszakaszokon teljes rehabilitáció fog történni, ami az útréteg felújítását jelenti az alapoktól a koptatórétegig – mondta a megyei tanács alelnöke.