Sun. Jun 16th, 2024

Négy órás várakozási idő a nagylaki országúti határátkelőnél, miután az autópálya-határátkelőt lezárták a személygépkocsik előtt

A nagylaki országúti átkelőnél (Nagylak I) péntek reggel négy órát kellett várakozni az országba való belépéskor, miután a nagylaki autópálya-határátkelőtől csütörtök este ide irányították át a személygépkocsi-forgalmat.

Filip Ionuţ Matei, az Arad megyei határrendészet szóvivője az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a nagylaki országúti átkelőnél hat sávon ellenőrzik az országba belépőket, mivel azonban Magyarország csak éjszaka tartja nyitva a humanitárius folyosóját az országot átszelő külföldi állampolgárok előtt, a magyar-román határhoz egyidőben egyszerre nagyon sok személygépkocsi érkezik.

,,Csütörtök este 8 órától minden személygékocsit a nagylaki országúti átkelőhöz irányítottak a magyar hatóságok. Azokat a személygépkocsikat, amelyek abban az időpontban már Nagylak II-nél voltak, átengedtük. A torlódást jelenleg a személygépkocsik nagy száma, illete a járványtani szűrésre szánt idő okozza” – mondta Matei.

A koronavírus-járvány miatt az ellenőrzés átlagban 10 percet vesz igénybe személyenként, hangsúlyozta a szóvivő.

Csütörtökön 20 órától a Nagylak 2 autópálya-határátkelőt kizárólag a teherforgalom számára tartják fenn, a személyautókat pedig a Nagylak 1-es határátkelőhöz irányítják – tájékoztat közleményében a belügyminisztérium.

Marcel Vela tárcavezető már a kormány csütörtöki ülésén kilátásba helyezte az intézkedést, majd este megbeszélést folytatott magyar hivatali kollégájával, Pintér Sándorral, aki egyetértett a javaslattal. Így csütörtökön helyi idő szerint este 8 órától csak a személyautók használhatták a Nagylak 1-es átkelőt. Az intézkedéstől a Nagylak 2-es határátkelőnél eddig tapasztalt torlódások megelőzését remélik.

Az egyeztetésen ugyanakkor arról is döntés született, hogy az országba érkező autókat legfeljebb tízes csoportokban rendőrautók kísérik majd a célmegyébe, ahol a megyei rendőrség vagy csendőrség egységei veszik át őket.

agerpres.ro