Tue. Jun 18th, 2024

N. Bădălău: Azokat a vállalatokat segítjük, amelyek maguk is fejlődni akarnak

Azokat a vállalatokat segítjük, amelyek maguk is fejlődni akarnak – hangoztatta Borszéken Niculae Bădălău. A gazdasági miniszter azt követően látogatta meg a borszéki ásványvíz-töltődét, hogy a vállalat harmincmillió lejes kormánytámogatásban részesült termelőkapacitásának bővítésére.

,,Olyan vállalatokat támogatunk (…), amelyeket jól menedzselnek, és hozzáadott értéket termelnek. Az állam nem feltétlenül nyer ebből a támogatásból, ez egyféle befektetés a cégbe, mert utólag tízszer visszanyerjük a pénzünket az adók, illetékek, munkahelyek révén. (…) Ez az egyik legjobb megoldás, hogy olyan cégeket fejlesszünk ki, amelyek idővel hozzájárulnak az államháztartás növeléséhez”- mondta Niculae Bădălău.

Radu Lăzăroiu, a borszéki palackozóüzem vezérigazgatója rámutatott: a jelenlegi kormány az egyetlen, amely segített a gyár fejlesztésében, így felveheti a versenyt a multinacionális vállalatokkal.

,,Ezt 28,8 millió lej állami támogatást a Romaqua Group Borsec gyárában raktár és palackozó csarnok építésének, palackozóvonalak telepítésének részfinanszírozására fordítjuk. A beruházás a tavaly kezdődött és idén befejeződik” – mondta Radu Lăzăroiu.

Hozzátette: Románia második legnagyobb palackozóüzeme kétszázéves hagyománnyal rendelkezik az ásványvíz palackozásában, és ,,ez az egyetlen 100%-ban magánvállalkozás Romániában, amely felveszi a versenyt a multinacionális cégekkel”.

A borszéki ásványvíz-palackozó üzem beruházásának összértéke 57,8 millió lej, ebből 28,8 millió lej állami támogatás, amelynek célja az üzem tárolási és termelési kapacitásának bővítése.

A projekt keretében két új, mintegy 5.000 négyzetméteres raktárépületet építettek, egy új, 4.800 négyzetméteres termelési csarnokot, amelybe két palackozóvonalat telepítenek, amely üveg-, illetve műanyagpalackokat használ, az új vonalak kapacitása 46.000 palack/óra.

Az állami támogatás a teljes beruházás 50% -át teszi ki, és a raktárak és a csarnokok építésére, valamint a palackozósorok beszerzésére használták.

Radu Lăzăroiu szerint ezzel a beruházással 106 új munkahely jött létre, az alkalmazási procedúrák folyamatban vannak.

A fejlesztési projekt 2018 szeptemberében kezdődött, és ebben a hónapban befejeződik.

A gazdasági miniszter délután meglátogatja a parajdi sóbányát, ahol egy sódaráló- és válogató üzemet fog felavatni, amelyet egymillió eurós beruházással hoztak létre.