Thu. May 30th, 2024

Miután letermett a szamóca/eper

A szamócaültetvény szüret utáni ápolása a gyomirtásból, az indák eltávolításából és az öntözésből áll. Ezeket a munkákat okvetlenül végezzük el. Sajnos, sokan követik el azt a hibát, hogy a letermett szamócatelepet nem gondozzák. Pedig ilyenkor készülnek fel a tövek a következő évi termésre, ilyenkor halmozzák fel a tartalék tápanyagot.

A szamóca őszi növekedése során két fontos folyamat játszódik le, amely a következő év termésmennyiségét meghatározza:
– elágazás
– rügyképződés.

Elgyomosodott területen mindkettő csökken, így a növények termésmennyisége is folyamatosan csökken. A szüret utáni gyomtalanítással – kapálással – fellazítjuk a szedések során tömörödött talajt, és leválasztjuk a töveket gyengítő indákat.

Ha szaporítani szeretnénk, akkor az előzőleg megjelölt, jó minőségű termést adó töveknél hagyjuk meg a kellő számú indát, a többit szintén távolítsuk el. Ilyenkor ne tépjük, hanem vágjuk.

Öntözésre leginkább terméséréskor és a termőrügyek képződésekor – augusztus, szeptember – van szükség.

Gyakori kevés öntözéssel többet ártunk, mint használunk.

 

Szamóca levelek kaszálása:

Leginkább az öregebb ültetvények esetében használjuk, ezáltal növeljük a következő év terméshozamát. Ha az ültetvényünkön elszaporodtak a szamócaatkák, a kaszálás kifejezetten hasznos. Szamócalevelek fehérfoltossága esetén úgyszintén jó megoldás a kaszálás. Természetesen, a leveleket aztán össze kell szedni, és elégetni. Kivétel a folytontermő szamóca, itt nem kaszálhatjuk le a lombját – permetezni kell.

gazigazito.hu