Sun. Dec 3rd, 2023

Miniszteri rendelet: Az órák lehetőség szerint különböző időpontokban kezdődjenek

Úgy kell összeállítani az órarendet, hogy az órák lehetőség szerint különböző időpontokban kezdődjenek, hogy ezáltal elkerüljék a zsúfoltságot az iskola bejáratánál – írja egyebek mellett az oktatási és az egészségügyi miniszter közös, a február 8-ai iskolakezdést szabályozó rendelete.

Amennyiben az iskolában több váltás jár, a váltások között legalább egy óra szünetet kell hagyni – írja még a dokumentum.

A szünetek időpontját úgy kell meghatározni, hogy az átfedési idő a lehető legkisebb legyen, és el kell kerülni, hogy a különböző osztályokba járó diákok között csoportok alakuljanak ki. A pedagógusok a szünetben is felügyelik a diákokat, hogy mindenkor érvényesüljenek a fizikai távolságtartás szabályai – írja a rendelet.

Ugyanakkor a diákok nem fogyasztanak közösen ételt vagy italt, és nem cserélnek egymás között személyes tárgyakat (telefonok, táblagépek, íróeszközök, játékok stb.).

A rendelet szerint csak olyan sportjátékokra kerülhet sor, amelyekben be lehet tartani a fizikai távolságtartás szabályait, ezeket – ha az időjárási körülmények megengedik – szabadtéren kell megszervezni. A sportteremben tartott testnevelés órákon kerülni kell a megerőltető gyakorlatokat, a termet gyakran szellőztetni kell. A testnevelés órák alatt figyelni kell arra, hogy a gyerekek ne érintsék a kezükkel az arcukat, szájukat és szemüket. Az órák előtt és után a tanulóknak fertőtleníteni kell a kezüket. Az órák között a sporttermet minden alkalommal ki kell szellőztetni – írja még a rendelet.

agerpres.ro