Mon. Dec 11th, 2023

Miniszteri rendelet: Az elemi osztályokban egy igazolt beteg esetén fel kell függeszteni az oktatást

Fel kell függeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást abban az elemi osztályban vagy óvodai csoportban, ahol egy személynél igazolják a SARS-CoV-2 vírust – írja elő az oktatási és az egészségügyi miniszter közös, a február 8-ai iskolakezdést szabályozó rendelete.

A dokumentum értelmében a fizikai jelenléttel zajló oktatást 14 napra kell felfüggeszteni az adott osztályközösségben. Amennyiben az illető osztályteremben két osztály is jár felváltva, csak annak az osztálynak kell áttérnie az online oktatásra, amelynek közösségében a fertőzés megjelent, a másik osztály folytathatja tevékenységét, miután a termet kifertőtlenítették.

Ha az igazolt eset az általános, líceumi vagy szakiskolai osztályban jelenik meg, el kell végezni a járványügyi ankétot és tesztelni kell a fertőzött kontaktjait. A vezetőség a közegészségügyi igazgatósággal való konzultálás után eldönti, hogy karanténba helyezik a kontaktokat vagy felfüggesztik az oktatást. Ha két igazolt eset jelenik meg, az osztálynak 14 napra át kell térnie az online oktatásra.

Ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóság elvégzi a járványügyi vizsgálatot és az iskola vezetőségével közösen eldönti, hogy szükséges-e karanténba helyezni további személyeket (más osztályokba járó tanulókat, tanárokat, kiegészítő személyzetet).

Az intézmény személyzete köteles jelenteni a vezetőségnek, ha elkapja a vírust, a vezetőség pedig értesíti az egészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a kontaktkutatást és az oktatási intézménnyel közösen eldönti, hogy szükséges-e felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást az intézmény szintjén. A felfüggesztésről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.

agerpres.ro