Mon. Apr 15th, 2024

Minimálisan nőttek az adók Zilahon

A zilahi lakosok (fizikai és jogi személyek) jövő hétfőtől, január 13-ától, fizethetik ki a helyi adókat és illetékeket. A személyazonosító okmányok kibocsátásának vagy cseréjének díjait már múlt hétfőtől, január 6-tól tehetik.

 

Fazakas Miklós alpolgár­mester elmondta, hogy idén, a helyi tanács nem növelte az adókat, viszont a törvény által előírt – a tavalyi inflációval arányosan – 4,6 százalékkal kell több adót fizetni. Az adó­tör­vénykönyv 491. cikkelye u­gyanis arra kötelezi a hely­ha­tóságokat, hogy az elmúlt pénzügyi év inflációjával ará­nyosan emelniük kell az épü­let­adót és a telekadót. Ezáltal egy kb. 50 négyzetméteres A övezetben lévő lakás adója míg 2019-ben 169 lej volt, az idén ez 177 lej lesz.
A gépjárműadó a tavalyi évhez viszonyítva az idén nem változik.

Az alpolgármester ismertette, hogy az épület, terület és a szállítóeszközök egész évi adójának ez év március 31-ig való kifizetése esetén a jogi személyeknek 5%-os kedvezményt, a fizikai személyeknek 10 százalékos árengedményt biztosítanak. A kedvezményben azok az adófizetők részesülnek, akik az adófizetés napján nem szerepelnek semmiféle hátralékkal a helyi költségvetés felé.

Az adófizetők érdekében az idén is van lehetőség on-line befizetésre, illetve a pénz­ügyi helyzet konzultálásának lehetőségére, amely az Országos Elektronikus Fizetési Rendszer (www.ghiseul.ro) által érhető el, valamint az e-banking rendszeren keresztül való­­sítható meg befizetések­re.

Az idei adókról bővebb felvilágosítást a polgármesteri hivatal honlapján https://zalausj.ro/ro/impozitesitaxe.htm találhatnak.

Kulcsár Mária