Thu. Jun 20th, 2024

Minden propagandaanyagot el kell tüntetni péntek éjfélig

Az európai parlamenti választáson részt vevő jelölteknek el kell távolítaniuk április 26-án éjfélig minden bannert, népszerűsítő és reklámanyagot, ellenkező esetben szankciókra számíthatnak – figyelmeztetett szerdán Florin Mituleţu-Buică, az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.

Mituleţu-Buică sajtótájékoztatón közölte, hogy április 27-én kezdődik a választási kampány, és ennek időszakában új szabályok lépnek érvénybe, így a pártok által eddig közzétett reklámplakátokat és más népszerűsítő anyagokat 26-a éjfélig el kell tüntetni. Ellenkező esetben büntetés vár az illető pártra vagy jelöltre – tette hozzá.

Az április 26-a után közterületen hagyott reklámanyagok észlelése esetén a megyei választási irodáknál lehet feljelentést tenni, és ilyen esetekben a választási iroda, a helyi polgármesteri hivatal, illetve a helyi rendőrség feladata lesz ezek megsemmisítése. A szankciókat szintén a helyi hatóságok szabják majd ki.

A választási kampányban csak a 334-es törvényben jóváhagyott méretű plakátok használata lesz megengedett, és ezeket csak a kimondottan e célból kijelölt helyeken lehet majd elhelyezni. Minden, a törvény előírásainak nem megfelelő propagandaanyag használata tilos.

Az Állandó Választási Hatóság 2.264.000 lejre rendelt szavazólapokat. Március 31-én 18.948.141 volt a szavazati joggal rendelkező román állampolgárok száma. A hivatalos nyilvántartásban 696.398, külföldi lakhellyel, illetve külföldön élő román állampolgároknak járó speciális útlevéllel (CRDS-útlevél) rendelkező személy szerepel.

A szavazás napján nyitva lesznek a lakosság-nyilvántartási irodák, és sürgősségi eljárással is ki fogják állítani a személyazonossági igazolványokat.

Az európai parlamenti választásokat megelőző kampány április 27-én, szombaton veszi kezdetét. Az EP-választást május 26-án tartják Romániában.

agerpres.ro