Mon. Feb 26th, 2024

Minden afrikai sertéspestissel fertőzött sertés után kifizetik a kártérítést

Az utóbbi időben elszaporodtak az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók és házisertések száma, a tavaly és az idén 15 gócpontot regisztrált a Szilágy megyei Állat-Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) hivatala. Vírussal fertőzött sertéseket találtak Nagyderzsidán, Dohon, Magyarkecelben, Ippon, Somlyóujlakon, Alsókaznacson, Szilágyzoványon, Füzespapteleken, Somlyógyőrteleken, Márkaszékhután és Kisderzsidán, ezért 134 állatot el kellett pusztítani. …

A Márka községben megjelent fertőzés kapcsán Bacsó László ismertette, Márkaszékhután mindössze öt ház van, az erdőtől kb. 300 m-re, ezért nagy valószínűséggel a vírushordozó vaddisznó lehetett. Ilyenkor 13 km-es körzetben kilövik és leellenőrzik a vaddisznókat, a vadásztársaságoknak stimulenst fizetnek: 400 lejt egy kocáért, 65 lejt egy kanért, 225 lejt egy elhullott disznóért. Eddig 136 elhullott vaddisznót találtak, ebből 64 nem volt fertőzött, a kilőtt vaddisznók száma elérte a 4.176-ot, bár ebből 4.127 nem volt beteg.

Szilágy megyében minden fertőzött sertés után kifizették a kártérítést, az állam eddig 78.966 lejt utalt a gazdáknak és 227.272,5 lejt a vadásztársaságoknak.

Kulcsár Mária