Mon. Oct 2nd, 2023

Miért érdemes elmenni a koltói Teleki-kastélyba?

A történelem szerelmeseinek ez a hely a régmúlt felelevenítésének a helyszíne is lehet, már abba elég belegondolnia a látogatónak, hogy Petőfi Sándor azon az ösvényen sétált végig a somfa alatt levő kőasztalig, amelyen én magam is lépkedtem, és ott írta meg a legszebb szerelmes verseit. Belegondolni abba, hogy milyen határtalanul boldog lehetett akkor, amikor a kastélykertből a völgybe tekintett le a játékosan ka­nyargó Láposra, ahogy én magam is tettem a kellemes nyári délelőtt, amikor ott jártam. A kastélyparkban a fák lombjait talán akkor is ugyanúgy borzolta a szél, és a messzeségben felszálló galambok is ugyanúgy röppenhettek a magasba, aho­gyan Petőfi is láthatta. Később azonban kiderült, hogy nem egészen úgy nézett ki a táj, ahogy napjainkban. A sűrű erdőt felváltották a szántások, és a látványt a falu felé sorakozó áramot vezető oszlopok törik meg.

Koltó egy egészen kicsi falu, Máramaros megyében található, Nagybányától 10 kilométerre. Lakossága, az utolsó népszámlálási adatok szerint 55%-ban magyar, talán ezért is sikerülhetett a kastélyt ilyen jó állapotban megtartani, mert a hagyományok őrzése fontos szerepet játszik a helyiek életében, amihez a Teleki-kastély nagymértékben hozzájárul. Körbevezetőnktől megtudtuk, hogy a falu fiataljai – a régi szokásokhoz hűen – visszajárnak a kastélyparkba találkozni egymással. Azonban a kastélyparkban sétálgatva az ember nem csak a somfát és a kőasztalt tekintheti meg, hanem a köztéri műalkotásokat is. Mivel irodalmi hírnevét Petőfi Sándornak köszönheti, és mert mézesheteit, Szendrey Júliával itt töltötte, az ő párosukról helyeztek el egy szobrot. Helyett kapott még gróf Teleki Sándor mellszobra is, ami a kastélyra tekint, de megtalálható Liszt Ferenc és Bem József tábornok mellszobra is a parkban. Teleki mindhárom férfival szoros kapcsolatot ápolt, Liszt Ferencet 1843-ban ismerte meg, aki később magával vitte őt a hangversenyeire.

Teleki szerettette meg vele a magyar cigányzenét, és neki köszönhetjük Liszt Ferenc tizennyolc rapszódiáját. Petőfi Sándorral Nagykárolyban találkozott először, akinek azelőtt nem voltak nemes barátai. Később meghívta Petőfit Nagybányára és Koltóra is, ahol a költő beleszeretett a kastélyba és környékébe. Olyan szoros barátságba kerültek, hogy a frissen házasodott Petőfinek odaadta a kastélyt, a teljes személyzettel együtt, hogy nászútjukat a Teleki-kastélyban tölthessék. Bem József tábornok mellszobra is nyomós indokkal került a kastély kertjébe, ugyanis a szabadságharc idején Teleki a tábornok fő hadbiztosa volt és ezredesként harcolt az erdélyi hadjáratok csatáiban.

A kastély hűvösébe belépve, érezni az elmúlt évek illatát, no meg az újonnan fehérre lefestett falakét is, ugyanis 2020-ban fejeződtek be a 1,5 millió eurós, uniós pályázatból kivitelezett felújítási munkálatok, amelyek 26 hónapon keresztül tartottak. A kastélyt a helyi önkormányzat, a hozzá vezető sétányt és parkot pedig a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával építették ki. A restaurálási folyamatokat a látogatók a főbejáratot követő folyósó falára felfüggesztett fotókon tekinthetik meg.

A Teleki-kastélyban az államosítást követően a hagyományokat megőrizni kívánó közösségnek köszönhetően 1960-ban létrehoztak egy Petőfi-emlékszobát, ahol többek között Szendrey Júlia hímzőasztala is megtalálható. Az emlékhely tovább bővült 1990 után és kibővült Teleki Sándor életét bemutató helységekkel, valamint Jókai Mór Erdélyben töltött időszakaival. 2006-ban a nagybányai Teleki Blanka Nyugdíjas Klubnak köszönhetően nyílt meg a ma­gyar nőnevelés úttörőjének emlékszobája is. A legfelső emeleten festménykiállítás kapott helyet, ahol található egy üvegkorláttal ellátott erkély, ami a Láposra néz. Koltó Erdély egyik gyöngyszeme és jó példa arra, hogy milyen erős tud lenni a közösség ereje, hogyha összefog, és nem hagyja elveszni a történelmi múlt szépsé­geit.

Megyesi Helga