Tue. Mar 5th, 2024

Mi legyen nyaraláskor az elsősegély dobozban?

Fájdalom és lázcsillapító

Bármikor jöhet fejfájás, fülfájás, hőemelkedés stb. A választék nagy, és mindenkinek van egy (vagy a családon belül is több) jól bevált szer, amit be szokott venni ilyen helyzetben. Ha gyerekkel utazunk a lázcsillapító szinte kötelező, és ne feledkezzünk meg a lázmérőről sem.

Sérülések ellátására

Sebfertőtlenítő oldat: jódos vagy érzékenység esetén jódmentes változatban. Kisebb-nagyobb sérülések, horzsolások fertőtlenítésére alkalmazható. Kötszerek: Különböző méretű sebtapaszok, gyorskötözők, steril mull lap és pólya. Olló.

Kézfertőtlenítő

Az elsősegély csomagba mindenképpen ajánlott, de a mindennapokban is hasznos a kézfertőtlenítő gél, vagy egyesével csomagolt kézfertőtlenítő lapok.

Napégés kezelése

A nyári pancsolós nyaralás kihagyhatatlan kelléke. A legfontosabb a napégés megelőzése, de ha már megtörtént a baj és leégtünk, akkor kezeljük gyógyszertárban kapható napégés kezelésére való spray-vel, és a továbbiakban fokozottan óvjuk a megégett területet a naptól.

Utazási rosszullét esetére

Ha tudjuk, hogy van olyan egyén a családunkban, aki nem bírja az utazást, akkor biztosan nem felejtjük el a hányinger megelőzésére, csillapítására való gyógyszert. Akkor is lehetünk rosszul, ha más utazási formát választunk a megszokottól pl: komp, hajó. Itt említenénk meg, hogy mindenképpen legyen nálunk megfelelő zacskó is, lehetőleg elérhető közelségben, hogy ha valaki mégis rosszul lenne, legyen mit elővenni.

Emésztőrendszeri problémák

Hasfogó: Tájékozódjunk előre az úti célunkról, hogy iható-e a víz, mit ehetünk, és mit ihatunk anélkül, hogy napokig a mellékhelyiséghez lennénk kötve. Ha olyan területre megyünk, fokozottan figyeljünk, tartsuk be a tanácsokat és még a gyümölcsöt is palackos vízzel mossuk meg. Ha ez nem volt elég, akkor mindenképpen legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható készítmény, és nem árt, ha bélflóra helyreállító szert is viszünk magunkkal. Aki szorulásra hajlamos, ne feledkezzen meg a hashajtóról sem, mert (főleg egy hosszabb nyaralást) tönkre tud tenni egy szorulás miatti hasgörcs is.

Görcsoldó

Menstruációs görcsökre, de epe vagy vesegörcsök esetén is jól jöhet.

Allergia ellenes szerek

Mindenképpen vigyük magunkkal, amennyiben ismert allergiában szenvedünk, de kalcium pezsgőtabletta és Fenistil gél a nyári rovarcsípéseknél is jó szolgálatot tesz.

Ami különösen fontos (talán a legfontosabb), hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket mindenképpen vigyük magunkkal! – tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.