Wed. May 29th, 2024

Megszavazta a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló törvénytervezetet

Döntő házként elfogadta pénteken a képviselőház a hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló törvénytervezetet.

A jogszabályjavaslatot 214 képviselő támogatta, 86-an ellene voksoltak, 26 törvényhozó tartózkodott.

A tervezet értelmében legfennebb kilenc hónapra, de legkésőbb december 31-éig felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése. Ez nem ró pluszköltséget a hitelfelvevőre, a hitel futamideje azonban meghosszabbodik a felfüggesztés időtartamával. A jogszabály azt is előírja, hogy a törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatot nem írják hozzá a tőketartozáshoz.

Egy módosító javaslat értelmében mindennemű kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggesztik.

A tervezet értelmében azok a hitelesek élhetnek a hiteltörlesztés felfüggesztésének lehetőségével, akiknek nincs 90 napnál régebbi hiteltartozásuk.

Ahhoz, hogy élhessenek a törlesztés felfüggesztésének lehetőségével a hiteleseknek – kivéve a természetes személyeket – küldeniük kell a banknak egy felelősségvállalási nyilatkozatot, amelyikből kiderül, hogy a folyó hónapban legalább 15 százalékkal visszaestek a bevételeik az előző két hónap átlagához képest.

A szenátus korábban már elfogadta a tervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla.