Sun. Jun 16th, 2024

Megnövelik a bírságok értékét a katonai rendeletek be nem tartásáért

Megnövelik a katonai rendeletekbe foglalt intézkedések be nem tartásáért a lakosságnak kiróható bírságok értékét, az erről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete már elkészült, jelentette be Bogdan Despescu belügyi államtitkár vasárnap este.

A tervezet értelmében 2000-től 20.000 lejig sújtható az a magánszemély, aki a szükségállapot idején nem tartja be a katonai rendeletek előírásait, míg a jelenleg érvényben levő bírságok 100-tól 5000 lejig terjednek.

A jogi személyek esetében a kiróható bírság alsó határa a jelenlegi 1000 lejről 10.000 lejre nő, a felső határ pedig 70.000 lej marad.

Despescu hangsúlyozta, az intézkedések mind a koraonavírus-járvány terjedésének megakadályozását célozzák és a hatóságok nem lesznek elnézőek a kihágásokat elkövetőkkel szemben. Figyelmeztetett még, hogy a rendfenntartó erőket megbízták, minél kiterjedtebb területeken végezzék az ellenőrzéseket.

Az államtitkár ismertette, hogy eddig több mint 200 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Szombat estétől vasárnap estig országos szinten több mint 27.000 belügyminisztériumi alkalmazott, illetve körülbelül 3200 helyi rendőr teljesített szolgálatot. Hozzájuk csatlakozott közel 900 katona is. A rendfenntartó erők közel 94 ezer, karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe helyezett személyt ellenőriztek és 800-nál több személyt füleltek le, akik nem tartották be a karanténra vonatkozó rendelkezéseket.

agerpres.ro