Sat. May 21st, 2022

Megnőtt az afrikai sertéspestises esetek száma

Az ANSVSA (Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság) közleménye szerint 428 sertéspestisgócot tartanak nyilván az országban.

Szilágy megye 11 településén, Almásrákoson (Racas), Dragon (Dragu), Szilágylompérton (Lompirt), Kisderzsidán (Dersida), Nagyilondán (Ileanda), Sarmaságon, Váralmáson, Alsóegregyen (Romanasi) Szilágygörcsön külterületén, Kispetriben és Szamossósmezős (Glod) van fertőzésgóc.

Bacsó László, a Szilágy megyei Állat-Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság aligazgatója elmondta, az év elejétől 70 sertés pusztult el, és 245-öt elpusztítottak, az említett településeken pedig 45 napos zárlatot rendeltek el tíz km-es körzetben. A vírushordozó nagyon sok esetben vaddisznó lehet, ilyenkor 13 km-es körzetben kilövik és leellenőrzik a vaddisznókat. Eddig 131 elhullott fertőzött vaddisznót találtak Kárásztelek, Lapis, Magura, Tuszatelke, Nagyilonda és Csűrfalva erdejében, a kilőtt vaddisznók közül 68 állat volt fertőzött.

Az elmúlt egy hét alatt 14 megyében 24 új fertőzésgóc jelent meg, és 39-et sikerült felszámolni kilenc megyében. Az országban a kórt eddig összesen 5176 vaddisznónál is kimutatták.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének – áll az ANSVSA jelentésében.

K.M.