Mon. Jul 15th, 2024

Megjelent a módszertan, amely alapján kedvezményes állami kölcsönt vehetnek fel az önkormányzatok

Jóváhagyta a pénzügyminisztérium azt a rendeletet, amely szabályozza azt, hogyan vehetnek fel az önkormányzatok kedvezményes hitelt.

A normák meghatározzák a kiskamatlábas hitelek lehívásához szükséges dokumentációt, valamint azt is, hogy a közigazgatási egységek hogyan vezessék be ezeket a hiteleket a költségvetéseikbe.

Az önkormányzatok 2021 folyamán kérhetik a kölcsönt a pénzügyminisztériumtól. A program összköltségvetése 630 millió lej, és az alábbiakra lehet szerződni:

a) az Európai Unió vissza nem térítendő külső forrásaiból és a kormányközi programok keretében európai adományozóktól finanszírozott projektek előfinanszírozásának és / vagy társfinanszírozásának biztosítására, ideértve a projektekhez kapcsolódó nem támogatható kiadásokat is;

b) az országos programokból finanszírozott projektek társfinanszírozásának biztosítására, beleértve a projektekkel kapcsolatos nem támogatható kiadásokat is;

c) a helyi állami beruházások finanszírozásának biztosítására.

A hitelkérelmeket 2021. november 1-ig lehet benyújtani a regionális vagy megyei pénzügyi igazgatóságokhoz.

A közigazgatási-területi egységek által kölcsönként nyújtott összegek felhasználhatók az alábbi intézmények költségeinek fedezésére:

a) teljes mértékben a helyi költségvetésből finanszírozott közigazgatási-területi egységek és közintézmények;

b) a saját bevételekből és a helyi költségvetésből nyújtott támogatásokból finanszírozott állami intézmények;

c) a helyi közigazgatási hatóságok hálózatába tartozó állami kórházak;

d) közösségi fejlesztési társulások (ADI).