Wed. Sep 27th, 2023

Megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter rendelete a jelenléti oktatásra való visszatérés megszabásának módjáról

Megjelent hétfő este a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és az oktatási miniszter közös rendelete, amelynek értelmében ha egy településen 1 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta, az iskolák már másnaptól áttérhetnek a teljes körű jelenléti oktatásra.

Eddig a pénteki járványadatok alapján szabták meg, hogy milyen forgatókönyv szerint működnek a tanintézetek a következő héten.

A rendelet szerint ugyanakkor a tanév hátralevő részében a járványhelyzet alakulásának függvényében módosíthatnak majd a hatóságok az egyes települések tanintézetei által alkalmazott forgatókönyveken.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a téma kapcsán rámutatott, próbálnak igazodni a folyamatosan változó helyzethez, és minden új szabályozás bevezetésekor a tanulók érdekeit tartják szem előtt.

“Engem nem fog meggyőzni senki arról, hogy nem származik veszteségük a tanulóknak az online oktatásból. Éppen ezért mindent megteszünk annak érdekében – és méltányolom az egészségügyi miniszter megértését -, hogy megadjuk a lehetőséget a diákoknak az iskolában való tanulásra” – fogalmazott, hozzátéve, azok, akiknek tüneteik vannak, vagy valamilyen ok miatt jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, továbbra is távoktatásban vehetnek részt.

A tárcavezető hangsúlyozta, a megyei vészhelyzeti bizottságokra bízzák annak eldöntését, hogy milyen mértékben lazítanak a korlátozáson.

,,Ha a fertőzöttségi ráta huzamos ideig csökkenő tendenciát mutat, nyitva tarthatnak az iskolák. Ha azonban elkezd nőni, elővigyázatosabbaknak kell lenni a döntésekkel” – nyomatékosította.

agerpres.ro