Wed. Oct 20th, 2021

Megjelent a Hepehupa 2. száma

A borítón és a laptestben Vári-Váncza Edith képei láthatóak.

A Hepehupa folyóirat kiadója, a Color Print Kft. és a szerkesztőség örömmel értesíti olvasóit, hogy a lap 2. száma Vári-Váncza Edith színpompás festményeivel és egyéb értékes illusztrációkkal már eljutott a zilahi Tulipán könyvesboltba!

A lap Áramlatok rovatában olvashatóak Fehér Imola és Simonfy József négykezesei, valamint a törzsszerzőkhöz tartozó Antal András és Müller Dezső mellett először közöl itt a nagykárolyi születésű Fülöp György. (Versmozaikjának címe A nyár homlokzata.) Szintén ebben a rovatban olvashatóak a szilágycsehi Tollforgatók-pályázat felnőtt korosztályának I. díjas alkotásai Molnár Andrea és Szilágyi Ferenc Hubart íróasztalfiókjából/jegyzeteiből/billentyűzetéből.

Próza kategóriában Covaciu Norbert és Veres Piroska mellett először jelentkezik rövidprózáival Szilveszter Andrea székelykeresztúri prózaíró, valamint hosszú hallgatás után László László is közöl egy történelmi jellegű humoros elbeszélést az ’50-es évek bajairól s bájairól.

A Periszkóp rovatban Lakatos-Fleisz Katalin esszéje olvasható Richard Wagner zenéjéről (is), de újraközlik Pál Emese doktoranduszhallgató könyvismertetőjét is egy eredetmondákkal kapcsolatos kiadványról.

A Pörgő ujjak című rovat a fiataloké! Ezúttal a Tollforgatók-pályázat diákrésztvevőinek nyertes versei, valamint Bántó Abigél zilahi középiskolás diák prózája olvasható itt.

A Múltidéző rovatot László Lászlónak az idén 100 éves Kiáltó szó szerzőivel és szövegeivel kapcsolatos emlékezése vezeti be, majd ezt követi Kovács Miklós egykori zilahi tanár tanulmányának mellékletekkel kiegészített újraközlése a szilágysági református népoktatás körülményeiről.

A Folklór rovatban érdekes adatokkal utolsó részéhez érkezett Major Anna tanulmánya a krasznai boszorkányos hiedelemképzetekről, olvassák szeretettel! Mellette értesülhetnek Gáspár Attila tövisháti népdalgyűjtésének eredményeiről és a szerző nagyapjának, a szilágyperecseni Gáspár Istvánnak három estét betöltő meséjéről.

Jó böngészést és olvasást kívánunk!

Vicsai Zsolt

felelős szerkesztő