Mon. Oct 2nd, 2023

Meghosszabbítják a 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítására kiírt pályázat leadási határidejét

Egy héttel meghosszabbítják a 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítására kiírt pályázat leadási határidejét. A meghosszabbítás oka, hogy a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, a romániai hatóságokra pedig soha nem látott teher nehezedik a humanitárius segítségnyújtás miatt. Az ország kulturális-turisztikai örökségét népszerűsítő útvonalak kiépítésére ezért március 13-a helyett március 20-ig várják a javaslatokat.

Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével. A projekt költségvetése 103 millió euró.

Több száz műemlékből alakítják ki a kastélyok útját, erdélyi kúriák útját, bojárházak útját, erődtemplomok útját, fatemplomok útját, moldvai kolostorok útját, a Szent László utat, a római erődítmények útját, a várak útját, illetve így valósul meg a Duna-delta kulturális összképének helyreállítása, a hagyományos gasztronómia útja és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja.

A háborús helyzet mindannyiunkat nehéz helyzetbe hoz. Számos határ menti önkormányzat kérte a határidő meghosszabbítását. Mindannyian próbálunk segíteni, ki-ki saját lehetősége szerint. Természetesen folytatnunk kell az eddig elkezdett munkát is, de most a legfontosabb, hogy a rászorulóknak minden segítséget megadjunk, ezért is hosszabbítottuk meg a pályázási határidőt egy héttel” – mondta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára, a program koordinátora.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magába, ebből 225 épületet fel is újítanak. Minden turisztikai útvonalnak lesz egy népszerűsítő stratégiája, online és fizikailag is elérhető népszerűsítő anyagokkal, amelyek majd utazási irodákban, repülőtereken is elérhetőek lesznek. Különböző intézmények, önkormányzatok, műemlék-tulajdonosok tehetnek javaslatokat műemlékekre, amelyeket egy minisztériumközi konzultáció során építenek be a 12 turisztikai-kulturális útvonalba.

A kastélyok útja, erdélyi kúriák útja, bojárházak útja, erődtemplomok útja, fatemplomok útja, moldvai kolostorok útja, a Szent László út, a római erődítmények útja, a várak útja esetében pályázhatnak: területi közigazgatási egységek vagy ezek partnerei, megyei tanácsok, jogi személyek, egyházi szervezetek, civil szervezetek.

A Duna-delta kulturális összképének helyreállítása és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja esetében pályázhatnak: megyei tanácsok, területi közigazgatási egységek, civil szervezetek, magánszemélyek.

A hagyományos gasztronómia útja esetében pályázhatnak: megyei tanácsok, illetve ezek partnerszervezetei.

A restaurálást/rehabilitálást szolgáló beruházásokat az Országos Befektetési Társaság és a Projektmenedzsment Osztály koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

A pályázat részletei itt érhetők el.