Thu. Feb 29th, 2024

Megemelik a zöldségtermesztőknek járó támogatási keretösszeget, támogatják a hegyvidéken gazdálkodókat is

45 millió euróról 53,62 millió euróra növekedik a fóliasátrakban zöldségeket termesztőknek járó keretösszege. A keretösszeget azért kellett megemelni, mert közel 18 ezer igénylés érkezett, de a 2022 elején elfogadott összeg csak 15 ezer gazda de minimis támogatásának kifizetésére volt elegendő.

Egy mezőgazdasági termelő legfeljebb 4 ezer euró támogatásra jogosult. A kormány ugyanakkor támogatja a helyvidéki gazdálkodókat is – erre vonatkozóan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el. Három fő beruházási program van, amelynek keretében igényléseket lehet benyújtani. Az egyik a tej tárolására és feldolgozására vonatkozik, a második hegyvidéki esztenák létesítésére, a harmadik pedig központok létrehozására, ahol erdei gyümölcsöt, gombát, gyógynövényeket gyűjtenek be és feldolgoznak.

Az igényléseket magánszemélyek, családi vállalkozások, termelőszövetkezetek és a mezőgazdaságban vagy élelmiszeriparban tevékenykedő jogi személyek nyújthatják be, akik hegyvidéken folytatnak mezőgazdasági tevékenységet.