Sun. Jun 16th, 2024

Megalakult a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesülete

,,Sikerült bejegyezni, ezáltal végre megalakult a Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, melynek célja a falun élő mezőgazdasággal foglalkozók és foglalkoztatottak támogatása, a pályázati lehetőségek ismertetése, pályázatírásban való segítségnyújtás, a felmerülő problémák kezelése, megoldása, az érdekképviselet, találkozók szervezése, a szerzett tapasztalatok megosztása, ugyanakkor más hasonló egyesületekkel, szövetségekkel való kapcsolattartás” – mondta Szoboszlai Attila az egyesület alapító tagja, elnöke.

A Szilágy Megyei MGE január folyamán jött létre, Fekete Balázs ügyvéd önzetlen munkájának a segítségével, az alapító tagok közt szerepel Szoboszlai Attila gazdálkodó, az egyesület elnöke, Pop Imre megyegazda, az egyesület alelnöke, Sütő Attila krasznai falugazdász, az egyesület titkára, Szabó Ferenc Kárásztelek alpolgármestere, gazdálkodó, Bonczidai Csaba polgármester, perecseni gazdálkodó, Diószegi Attila nagyfalusi gazdálkodó, és Czirják Csaba debreni vállalkozó.

Az elnök ismertette, hogy Szilágy Megyei Magyar Gazdák Egyesületének létrehozása már egy régi terv, bejegyzése sok éve váratott magára. Az elkövetkezendőkben lehetőséget kínálnak a gazdáknak, hogy belépjenek ebbe az egyesületbe, amibe bárki jelentkezhet, nem számít, hogy fiatal vagy idős, férfi vagy nő, az sem kizáró ok, hogy magyar vagy nem az illető gazda, viszont az egyesület elsősorban a magyarok lakta települések gazdálkodóit szeretné megszólítani, megkeresni, megismerni gondjaikat, lehetőséget teremteni arra, hogy ezek az emberek sikeresen pályázzanak az EU és a román kormány által kiírt pályázatokra, valamint kihasználhassák a magyarországi pályázati lehetőségeket is. Ennek érdekében pályázatíró szakembert foglalkoztatnának, aki segítene a gazdáknak a pályázatok elkészítésében és kivitelezésében.

Az egyesület az alakuló ülését egy fórum keretében február 14-én 10 órától tartja Kémeren a panziónál, amire szeretettel várnak minden olyan érdeklődőt, akit érdekel a Szilágy megyei mezőgazdászok sorsa és jövője. Ez alkalomból a szervezők néhány előadót is meghívnak, akik a még aktuális pályázati lehetőségekről, az elhalasztott magyarországi PRO Economica támogatási rendszerről fognak beszélni. A 14-i találkozóra jelentkezni lehet Szoboszlai Attilánál, az attilakem@gmail.com címen, vagy a polgármestereknél, akik továbbítják a jelentkezéseket.

Az egyesület tevékenysége, a tanácsadó iroda a Szilágy Társaság tulajdonát képező székházban fog működni Zilahon, Kraszna utca 33 szám alatt.

Kulcsár Mária