Wed. Jul 24th, 2024

Mától pályázhatnak a kkv-k a 400 milliós keretösszegre

Mától lehet letenni a pályázatokat a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak szóló 4.1.1-es pályázati kiírásra. Az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának pályázati kiírása keretében a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és közepes vállalkozások kétféle támogatásban részesülhetnek, a de minimis támogatás összesen 59,69 millió eurót, az állami támogatás 359,14 millió eurót biztosít a kkv-knak.

  • Az állami támogatásra augusztus 23-án 10 órától lehet benyújtani a pályázatokat augusztus 29-ig.
  • A de minimis támogatásra augusztus 24-től várják a pályázatokat.
  • Az európai alapok lehívásában premiernek számít az, hogy közel 1,5 milliárd eurós összeget hívhatnak le Romániában a következő három hónapban az üzleti szféra érintettjei (a 411, a 411bis, a 412-es kiírás, illetve az 500 millió euró értékű energiahatékonysági támogatás formájában).

„A 411-es kiírás az egyik leginkább várt kiírásunk, ugyanis sajnos a koronavírus járvány és az azt követő gazdasági krízis sok céget sodort nehéz helyzetbe. Az a dolgunk, hogy segítsünk a bajbajutott vállalkozásoknak lábra állni, mert csak így tudjuk megmenteni a munkahelyeket és újakat létrehozni. Ugyanakkor ez a kiírás azért is fontos, mert az oktatásban és egészségügyben működő cégek támogatásáról is szól” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A pályázaton részt vehetnek például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykedő vállalkozások.

A 411-es kiírás keretében két kategóriában történik a támogatások kiutalása:

1. De minimis támogatásként

A meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére kiírt támogatási intézkedés összértéke 59,69 millió euró. A támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, és nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 15%, kisvállalkozásoknál 10%, valamint mikrovállalkozásoknál 5%.

2. Állami támogatásként

A felújításhoz szükséges beruházási támogatások összértéke 358,14 millió euró. Az elnyerhető támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 500 000 euró lehet, és nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. Szükséges az önrész megléte, ez 35-75% között mozoghat, régiótól függően.

A pályázati rendszerbe augusztus 16-ától lehetett regisztrálni, a pályázatok benyújtására augusztus 23-29. között van lehetőség.

A kedvezményezettek további információkat kaphatnak ITT vagy az Információs Központon keresztül a 031-9268-as telefonszámon.