Thu. May 30th, 2024

Mától indul a háztartási gépek roncsprogramja

Kedden délben 12 órakor indul a háztartási gépek 2020-as roncsprogramja – tájékoztat a környezetvédelmi alap (AFM).

Az érdeklődők az AFM honlapján elérhető számítógépes alkalmazáson keresztül iratkozhatnak fel a programra (www.afm.ro, https://electrocasnice.afm.ro).

A program szabályzata szerint egy régi háztartási gép leadása esetén az igénylők a következők szerint részesülnek az A++ és A+++ energiahatékonysági osztályú háztartási elektromos és elektronikus berendezések vásárlási utalványaiból:

* 300 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosógépekre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú mosogatógépekre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú klímaberendezésekre, beleértve a hordozható klímaberendezéseket is;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú hűtőszekrényekre/ kombinált hűtőszekrényekre/ fagyasztókra/ fagyasztóládákra;
* 400 lej a legalább A energiahatékonyságú tévékre;
* 400 lej a legalább A++ energiahatékonyságú ruhaszárítókra;
* 200 lej a legfeljebb 43 kWh/év energiafelhasználású porszívókra.

Ezenkívül 500 lej értékű utalványt adnak a laptopokhoz és 300 lejt a táblagépekhez.

A régi gépeket, akkreditált forgalmazónál, legfeljebb 15 nappal azt követően kell újra cserélni, hogy a támogatottak névsorát közzéteszik az AFM honlapján.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az idei programra 40 millió lejt különítettek el, ez nagyjából duplája a két évvel ezelőtti összegnek. Számítások szerint legalább százezer személy cserélheti le háztartási gépeit utolsó generációs berendezésekre – nyilatkozta Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

Tavaly ugyancsak 40 millió lejből működött a program. A rendelkezésre álló adatok szerint 89.193 utalvánnyal összesen több mint 60 ezer régi háztartási gépet vontak ki forgalomból.

agerpres.ro