Tue. Mar 5th, 2024

Marcel Vela: hétfőtől március 23-áig felfüggesztünk minden Olaszországba induló, vagy onnan érkező repülőjáratot

Hetfőtől felfüggesztenek minden Olaszországból érkező, illetve Romániából oda tartó repülőjáratot egészen március 23-áig, jelentette be hétfőn Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter.

A miniszter szerint a döntést az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság ülésén hozták meg, és a két ország minden repülőterére vonatkozik. Az intézkedés hétfőn, március 9-én, romániai idő szerint 12 órakor lép érvénybe és 23-án délig tart.

Vela hangsúlyozta, a légitársaságoknak kötelességük közölni azokkal a román állampolgárokkal, akik Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából induló és Romániában átszállást biztosító járatok gépjeire szállnak fel, hogy Románia területén karanténba fognak kerülni és ezt saját felelősségükre, aláírásukkal vállalják, amikor a gépre felszállnak. A légitársaságok ugyanakkor nem engedélyezik azon külföldi állampolgárok felszállását a gépekre, akik átszállással, de Olaszországból, Kínából, Iránból, Dél-Koreából érkeznének Romániába.

Ami a szárazföldi határokat illeti, a határátkelőknél a román hatóságok figyelmeztetik az említett négy országból érkező román állampolgárokat, hogy karanténba kell vonulniuk vagy a határon levő megye területén, vagy pedig egyenesen hazamennek otthoni elkülönítés végett. Minden állampolgárnak ki kell töltenie saját felelősségre egy nyomtatványt, amelyben szerepel az útvonaluk, és a hamis nyilatkozat bűncselekménynek bizonyul, nyomatékosította Vela.

Hozzátette, beengedik az országba a négy említett országból érkező külföldi állampolgárokat is, de azok kötelesek karanténba vonulni.

Az intézkedések egyelőre március 31-éig érvényesek, szögezte le az ügyvivő belügyminiszter.

Elmondta ugyanakkor, hogy a tanítás esetleges felfüggesztéséről az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság következő, hétfő délután 4 órakor sorra kerülő ülésén döntenek.

agerpres.ro