Sun. Jun 26th, 2022

Május végéig jelentkezhetnek az Ákovitára a termelők

2022-ben második kiadásához érkezik az erdélyi Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny, amire a szervezők ez alkalommal is tisztelettel várják és fogadják a partiumi – Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyei – pálinkakészítők nevezését. A rangos megmérettetésre szánt mintákat 2022. május 31-ig nevezhetik a termelők: a minták összegyűjtésében és Csíkszeredába juttatásában a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselői segítik a gazdákat. A minták elbírálására és érzékszervi minősítésére június 16. és 19. között, az eredményhirdetésre és az ünnepélyes díjátadóra pedig július 1-én kerül sor.

A versenyre szánt párlataikkal tavalyhoz hasonlóan ezúttal is két kategóriában jelentkezhetnek a termelők: a vállalkozói csoportba azok a jogi személyek, bérfőzdék jelentkezhetnek, akik a pálinkáikat, párlataikat üzleti alapon készítik és forgalmazzák. Esetükben a nevezéshez minden mintából 1 liternyi mennyiség szükséges. Az egyéni kategóriának számító második csoportban a magánfőzők, vagy párlataikat bérfőzdében előállíttató magánszemélyek vehetnek részt. Tőlük mintánként fél litert kérnek a nevezéshez a szervezők. A minta címkéjén azon túl, hogy miből készült a pálinka, kötelezően fel kell tüntetni a termelő nevét, a települést (megyével együtt), továbbá a pálinka évjáratát és alkoholfokát. A szervezők arra kérik a termelőket, hogy benevezett mintán nevezzék meg elérhetőségeiket is.

Szép eredményt értek el a szilágysági versenyzők a tavalyi Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyen, amelyre a Partiumi Falugazdász Hálózat 191 mintát gyűjtött össze.  A Szilágyságból 7 személy 15 mintával nevezett be s a következő eredményeket érték el:

Bályoki István Kárásztelekről, bodzapálinkája arany minősítést, a birs és szilva pálinkája bronz minősítést kapott.

A szilágysámsoni Boda László Bálint borpárlata (szelídített konyak) ezüst, fehér szőlőből készített törkölye bronz minősítést kapott

Boncidai Csaba, Szilágyperecsenből, szilvapárlatát bronz minősítéssel díjazták.

A szilágynagyfalui Torkos Pál törkölypárlata bronz minősítést ért el.

A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire. A verseny nevezői olyan részletes visszajelzést kapnak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet a bírálatban kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el. További feladat az üzleti kategória marketingeszközökkel való támogatása, kereskedelmi lehetőségeinek növelése, valamint az egyéni kategóriában a minőségi előállítás szándékának erősítése.

A csíkszeredai Ákovitára jelentkező termelők pálinkáit, párlatait Szilágy megyében Sütő Attila (0735-500.322) falugazdász gyűjti.

Sütő Attila