Tue. Jun 18th, 2024

Május 18-án több mint 150 kulturális létesítmény nyitja meg kapuit a múzeumok éjszakája alkalmából

Országszerte több mint 150 múzeum és kulturális létesítmény lesz nyitva május 18-án a múzeumok éjszakája alkalmából, amely immár a 15. kiadásához érkezett.

Bukarestben eddig 50, az ország többi városában összesen 100 múzeum és nem konvencionális kiállítótér csatlakozott a programhoz, amelynek keretében évente egy alkalommal éjszaka is látogathatók a tárlatok, és ilyenkor számos koncertre, előadásra, művészeti eseményre is sor kerül.

Dragoş Neamu programmenedzser arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget: idén rekordszámú kulturális létesítmény jelentkezett, hogy szeretne részt venni a programban. Több intézmény a kommunista rezsim emlékét dolgozza fel, így a piteşti-i, szamosújvári börtönmúzeum, valamint a nagyváradi várban lévő emlékkiállítás is részese lesz idén a programnak. Bukarest után Kolozsváron és Iaşi-ban lesz a leggazdagabb kulturális kínálat május 18-án este és éjszaka.

Az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő rendezvényt Franciaország kulturális minisztériuma kezdeményezte, fővédnöke az Európai Tanács, az UNESCO és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa. Romániában a múzeumok országos hálózata (RNMR) szervezi.

agerpres.ro