Thu. May 30th, 2024

Ma startolt az IMM Invest a kis- és középvállalkozások számára

Pénteken 10 órakor startolt az IMM Invest elnevezésű, a kis- és középvállalkozások támogatására létrehozott program, amellyel a kormány gyakorlatilag elkezdi a gazdaság újraindítását, jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A kis- és középvállalkozások on-line, egy kérdőív kitöltésével 90%-ban támogatott kamatú hitelekhez juthatnak működőtőke-befektetések és beruházások finanszírozására, mutatott rá a miniszter pénteken a Victoria-palotában.

Miután a kormány meghozta az intézkedést a kényszerszabadságon lévők juttatásának biztosítására és a banki hitelek törlesztőrészleteinek a felfüggesztésére, most elindítja a harmadik programot is, amellyel elkezdi a gazdaság újraindítását.

Hangsúlyozta, az IMM Invest nem csak a koronavírus-járvány előidézte helyzet által negatívan sújtott vállalkozásoknak szól, hanem minden romániai kis- és középvállalkozónak.

Cîţu szerint nagyon egyszerűen kezelhető az imminvest.ro platform: a vállalkozó kitölt egy kérdőívet, az információkat elküldik a kiválasztott bankhoz. Amennyiben valamelyik bank elutasítja a hiteligénylést, a vállalkozó egy másik bankhoz fordulhat, magyarázta a pénzügyminiszter.

,,Nincsenek kezelési díjak. A kezelési díjakat és a kamatokat a román kormány állja” – nyomatékosította Florin Cîţu.

Egy másik fontos különbség a hasonló programokhoz képest az, hogy a vállalkozásokként igényelhető hitel maximális értéke az eddigi 200.000 euróról 800.000 euróra nő, és ez világosan mutatja, hogy a program célja a gazdaság újraindítása, hangsúlyozta a miniszter. A programra elkülönített garanciaalap 15 milliárd lej és ezt az állami garanciát biztosító támogatási programot az Európai Bizottság is jóváhagyta.

agerpres.ro