Sat. Dec 2nd, 2023

Ma kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka

Elkezdi hétfőn a képviselőház és a szenátus az idei év első rendes ülésszakát.

A tavaly december 6-án tartott választásokon megválasztott parlament két házának házbizottságai 13 órától üléseznek, a plénumok ülése 15 órától kezdődik.

A tavaszi ülésszak prioritása az idei állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés tervezetének elfogadása. Florin Cîţu miniszterelnök korábbi nyilatkozata értelmében a tervezeteket az ülésszak elején a parlament elé terjesztik, nem szándékoznak felelősségvállalással fogadni el ezeket, ahogyan tavaly történt.

A koalíciós pártok vezetői szerint a prioritások közé tartozik még a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv Szociáldemokrata Párt által előterjesztett és alkotmányellenesnek ítélt módosításainak elutasítása. A szenátus illetékes szakbizottsága múlt héten kedvezőtlenül véleményezte ezeket a törvényjavaslatokat, de még a plénumnak is szavaznia kell róluk, majd a képviselőház elé kerülnek, amely döntő ház ebben az ügyben.

Anca Dragu szenátusi elnök az AGERPRES hírügynökségnek nemrég adott interjúban a fontos tervezetek között említette a Meleg ebéd az iskolákban program kiterjesztéséről vagy a hátrányos helyzetű személyek védelméről szólót. Emellett a házelnök támogatja néhány parlamenti különbizottság létrehozását, a tervek szerint ilyen testület foglalkozna a számvevőszék jelentéseivel, a választási folyamattal kapcsolatos kérdések megvizsgálásával vagy a nyugdíjrendszer méltánytalanságaival.

agerpres.ro