Mon. Jun 24th, 2024

Ma délben ül össze Románia új parlamentje az államfő felhívására

Hétfőn 12 órakor ül össze Klaus Iohannis elnök felhívására a december 6-án megválasztott új parlament.

A két ház külön tartja első ülését, mindkettőt a legidősebb képviselő, illetve a legidősebb szenátor fogja elnökölni, és a 4 legfiatalabb képviselő, illetve szenátor asszisztál mellettük titkári minőségben.

Ezeken az üléseken parlamenti vitát még nem lehet tartani. Megalakulnak a mandátumokat hitelesítő bizottságok, amelyek 30 képviselőből, illetve 15 szenátorból állnak, ezek feladata ellenőrizni, hogy az új törvényhozók megválasztása a törvény betartásával zajlott-e. Amennyiben szabályellenességet állapítanak meg, a hitelesítő bizottságoknak joguk van egy megválasztott törvényhozó mandátumának érvénytelenítését is javasolni.

Mandátumuk hitelesítése után a képviselők és szenátorok leteszik az esküt.

A képviselőház és a szenátus akkor tekinthető jogilag megalakultnak, ha a képviselők, illetve a szenátorok mandátumának kétharmadát érvényesítették, és letették az esküt. Az eskütételt megtagadó törvényhozók mandátumát érvénytelennek tekintik.

A képviselőház és a szenátus törvényes megalakulása után megválasztják a két jogalkotási fórum elnökét és a házbizottságok tagjait. Bemutatják a frakciókat, megalakulnak a szakbizottságok.

A képviselőház és a szenátus elnökét tikos szavazással választják meg. Minden frakció egyetlen jelöltet állíthat. A tisztség a legtöbb szavazatot kapó képviselőt, illetve szenátort illeti meg.

A házbizottságok a frakcióvezetők tárgyalásainak eredményeként alakulnak meg, a politikai arányok figyelembevételével, majd a listákat titkos szavazással szentesítik.

A december 6-i választások során 466 törvényhozót választottak: 330 képviselőt és 136 szenátort.

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 47 szenátora és 110 képviselője, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 41 szenátora és 93 képviselője lesz az új összetételű parlamentben.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás pártja alkotta USR-PLUS Szövetség 25 szenátori és 55 képviselői mandátumot szerzett, a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) pedig 14 szenátori és 33 képviselői mandátumot tudhat magáénak.

Az RMDSZ-nek 9 szenátori és 21 képviselői hely jár.

A magyartól eltérő nemzeti kisebbségek 18 képviselői mandátumot kapnak.

agerpres.ro