Sat. Jun 10th, 2023

M. Vela: A szükségállapot ideje alatt nem emelhető az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok ára

A szükségállapot idejére befagyasztják a jelenlegi szinten az elektromos áram, a gáz, a víz és az üzemanyagok árát, illetve a hulladékelszállítás díját – közölte vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter.

Az intézkedés része a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb korlátozó intézkedéseket tartalmazó 4-es számú katonai rendeletnek, és ennek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor lép érvénybe.

,,Ezek az árak csökkenhetnek a kereslet-kínálat függvényében, de semmiképpen sem növelhetők” – nyomatékosította a tárcavezető a belügyminisztérium székhelyén adott nyilatkozatában.

A miniszter kifejtette: az energiaszektorban a munkáltatóknak megelőző elkülönítési intézkedéseket kell alkalmazniuk a személyzet azon tagjai esetében, akik alapvető feladatokat látnak el az elektromos energia és a földgáz előállítása és kitermelése, illetve szállítása területén, valamint karbantartják a fontos berendezéseket és felszereléseket. ,,Mindezek nélkülözhetetlenek az országos energiarendszer megfelelő működéséhez“- magyarázta Vela.