Wed. Mar 22nd, 2023

Létrejön az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó országos bizottság

A kormány szerdán rendeletben hagyta jóvá az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésével és ellenőrzésével foglalkozó országos bizottság létrehozását.

A kormány tájékoztatása értelmében a bizottság célja a romániai egészségügyi intézményekben, illetve a rászoruló felnőttek számára fenntartott bentlakásos központokban bekövetkező, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, diagnosztizálása és kezelése.

A bizottság feladata lesz kidolgozni, koordinálni és ellenőrizni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorítását célzó országos stratégiában foglalt célkitűzések eléréséhez vezető intézkedéseket. Ugyanakkor országos tervvel kell előállnia az ilyen fertőzések megelőzéséről való széleskörű tájékoztatásra vonatkozóan.

A bizottságban az egészségügyi minisztérium, a Közegészségügyi Intézet, a védelmi tárca, a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, az Országos Börtönigazgatóság, a szállításügyi tárca, a Román Hírközlési Szolgálat, a Román Akadémia, a munkaügyi és társadalmi szolidaritási minisztérium, a romániai megyei önkormányzatok, illetve a romániai települések érdekvédelmi szervezetei képviseltetik magukat. Munkájukat 10 szakértő segíti.

A bizottság alapszabályzatát az egészségügyi minisztériumnak kell kidolgoznia, majd a testület első ülésén kerül bemutatásra.