Sat. May 21st, 2022

Lendületesen fejlődött a méhészeti ágazat

Románia a második helyen áll Spanyolország után a méhcsaládok számát tekintve az Európai Unió tagországaiban – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Kutatóintézet.

A közzétett adatok szerint 2019-ben 25 269 tonnát tett ki a hazai méztermelés. Az észak-keleti régióban 3691 tonna mézet termeltek.

Az országban tevékenykedő mintegy 40 ezer méhész kaptáraiban 2 millió méhcsalád van. A statisztikák azt mutatják, hogy elmúlt években lendületesen fejlődött az ágazat, az Országos Méhészeti Program révén a méhészek jó minőségű alapanyagokat, kaptárakat, eszközöket vásárolhattak, ami hozzájárul a versenyképességük növekedéséhez a belföldi és a külföldi piacon egyaránt.

A méhészek azonban arra panaszkodnak, hogy az elmúlt években 50 százalékkal csökkent a méz felvásárlási ára, a bizonytalan minőségű, gyakran hamisított, keletről behozott olcsó méz ára lenyomja a helyi termék árát is. A méhészek arra kényszerülnek, hogy közvetlen környezetükben, önerőből oldják meg az értékesítést, ám a helyi piac gyorsan telítődik.

A romániai mézfogyasztás az elmúlt 2-3 évben 15 százalékkal növekedett, elérte az évi 550 grammot lakosonként, ám ezzel Románia még mindig az utolsó helyen áll Európában.

Sütő Attila