Fri. Jul 12th, 2024

Látványos fejlődés Kusalyon: haranglábat újítanak fel, ravatalozókat adtak át

Az elmúlt időszakban három fontos eseménynek adott otthont a szilágysági Kusaly község. Szeptember végén a helyi református templom fennállásának 600. évfordulóját ünnepelték, melynek keretén belül megemlékeztek Ilosvai Selymes Péter epikus énekszerzőről, aki az 1570-es években a település iskolamestere volt, s emlékére szobrot állítottak a templomkertben, illetve két hete átadták a szilágyerkedi, a hétvégén pedig a kusalyi ravatalozót.

A vasárnapi ünnepség istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban, Lugosi Dániel helyi lelkész az aktív igehallgatás, a kereszténység, az alázat fontosságát emelte ki, mondván: Jézus tanítványának kell lenni, lehajolni a gyermekhez, ahogy Isten is lehajolt a híveihez.

Boda Pál alpolgármester ismertette: elkezdték az idén 600 éves kategóriás műemléktemplom haranglábjának a felújítását, amelyre a Szilágy Megyei Tanácstól pályázat útján 60 ezer lejt kaptak. Jövőre állami támogatásból szeretnék a templomot felújítani, mert önerőből erre nincs lehetőség – tette hozzá.

Az istentisztelet után a református és az ortodox hívek a ravatalozó előtt várták annak hivatalos átadását. Debreczeni Dezső polgármester a szalagvágás előtt elmondta: egy projekt keretében valósult meg az épület, amelyben kegyeletteljesen megadhatják a végtisztességet a lakosok elköltöző hozzátartozóiknak. Az önkormányzat saját forrásból építette fel a korszerű épületet, fedett kegyeleti térrel, ravatalozó helyiséggel, és az elkészült munka a példás összefogás eredménye, ami azt bizonyítja, hogy Kusalynak van jövője – fogalmazott az elöljáró.

A kusalyi ravatalozó átadásáról a https://maszol.ro/belfold/Latvanyos-fejlodes-Kusalyon-haranglabat-ujitanak-fel-ravatalozokat-adtak-at honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.