Tue. May 28th, 2024

L. Orban: Azoknak a románoknak a nagy része, akik vasárnaptól érkeznek haza, karanténban fogják tölteni a húsvétot

Azoknak a románoknak a nagy része, akik vasárnaptól érkeznek haza, azt kockáztatják, hogy hatósági karanténban fogják tölteni a húsvéti ünnepeket – hívta fel a figyelmet szombaton Ludovic Orban miniszterelnök annak kapcsán, hogy egyre bővül az úgynevezett ,,piros övezet”.

,,Piros övezetnek” számítanak azon országok, ahol a fertőzöttek száma meghaladja a tízezret. Aki ezekből az országokból érkezik, köteles 14 napos hatósági karanténba vonulni.

,,Csaknem az összes olyan ország, ahol románok élnek és dolgoznak, a vörös zónában van, és egyértelmű döntés van arról, hogy aki onnan érkezik, intézményesített karanténközpontokba kerül” – nyilatkozta Orban a belügyminisztériumban tartott operatív ülést követően.

Emlékeztetett: országszerte csaknem 13 ezer személy van intézményes karanténban, és úgy vélte, hogy ,,nagyon kevés” alkalommal szegték meg a szabályokat.

A kormányfő ugyanakkor elmondta: Ţăndăreien megnövelték a rendfenntartók számát és még így sem sikerült minden esetben betartatni az elszigetelődés szabályait.